Схема за източване на фондовете на общественото осигуряване е разкрита

...
Схема за източване на фондовете на общественото осигуряване е разкрита
Коментари Харесай

НОИ разби престъпна схема срещу пенсионната система

Схема за източване на фондовете на публичното обезпечаване е разкрита от чиновници на Националния застрахователен институт, а Министерство на вътрешните работи работи по определяне на обстоятелствата, съобщи БНР.

Разплитането на схемата потегля от подаден сигнал за компания призрак с фиктивно обезпечени служащи. За един от тях е поискано заплащане на обезщетение за болест в огромен размер.
-->
Проверката на Национален осигурителен институт открива, че сдружението, което обезпечава лицето, не превежда осигурителни вноски, притежателят е малоимотен и необразован, няма регистрирани фискални устройства и няма търговски обект. По-любопитното в тази ситуация прибавя специалистът на Национален осигурителен институт Георги Терзийски:

" Чрез разбора на данните се доближава до огромен кръг от търговски сдружения и лица, които са притежатели на капитала на доста сдружения, приблизително по 20, а имаме и случаи, в които един човек " има " 100 компании. В един от случаите е открит цялостен парадокс да се подават данни за обезпечаване месеци след гибелта на титуляра на дипломиран електронен автограф, който е едноличен притежател и шеф на съответната компания ".

Така Национален осигурителен институт подава сигнал до Министерство на вътрешните работи, арестувани и разпитани са над 20 лица.

" Някои от тях си признават, че въобще не са работили в тези компании. Счетоводители, които си признават, че са назначавали хора, без да са упражнявали никаква активност и някои от тях, правейки признания, стигат и до това, че за някои в действителност е било вест, че са притежатели на компании. Тези подхванати дейности имат като резултат прекъсване и възобновяване на нерегламентирани заплащания на ориентировъчна стойност към 400 000 лева, само че в действителност значимото е превантивният резултат за бъдещи опити за нарушавания ", сподели още Терзийски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР