Shell ще поддържа сегашния или малко по-висок добив на петрол

...
Shell ще поддържа сегашния или малко по-висок добив на петрол
Коментари Харесай

Shell се отказва от целта си за свиване на добива на петрол до 2030

Shell ще поддържа настоящия или малко по-висок рандеман на нефт до 2030 година като част от напъните на основния изпълнителен шеф Ваел Саван да възвърне доверието на вложителите. Енергийният колос се бори със слабата възвръщаемост от възобновимите енергийни източници, до момента в който облагите от нефт и газ са в напредък, разкриват източници от компанията пред Reuters.

На събитие за вложители идната седмица се чака Саван да разгласи отпадането на задачата за понижаване на добива на нефт с 1-2% годишно, откакто към този момент е реализирана значително задачата за понижаване на производството, основно посредством продажба на петролни активи като бизнеса си с шистови артикули в Съединени американски щати.

Саван, който пое управлението през януари с обещанието да усъвършенства резултатите на Shell, защото акциите на компанията изостават от тези на съперниците ѝ, е безапелационен, че петролът и газът ще останат съществени първични материали през идващите години, настоявайки, че напъните за прекосяване към нисковъглеродни действия не могат да бъдат за сметка на облагите.

Неговият по-предпазлив метод към енергийния преход бележи смяна в курса на предшественика му Бен ван Бойрден, който вкара задачите за понижаване на въглеродните излъчвания и тактиката за енергиен преход, напомня осведомителната организация и продължава:

„ През последните месеци Shell се отхвърли от няколко плана, в това число в региона на офшорните вятърни централи, водорода и биогоривата, поради прогнозите за слаба възвръщаемост. Освен това Shell се отхвърли от активността си в региона на търговията с електрическа енергия в Европа, която единствено допреди няколко години се считаше за основна за енергийния преход на компанията. В същото време Shell регистрира рекордна облага от 40 милиарда $ през предходната година с помощта на високите цени на петрола и газа “.

Саван, 48-годишен канадско-ливански жител, който преди този момент е оглавявал подразделенията на Shell за петрол, газ и възобновими енергийни източници, ще показа в детайли своята визия на 14 юни в Ню Йорк. Но той към този момент уточни, че задачата за понижаване на добива на нефт с 20% до края на десетилетието през 2021 година се преразглежда.

През първото тримесечие на 2023 година Shell е добивала към 1,5 млн. барела на ден нефт, което съставлява 20% спад по отношение на производството от 1,9 млн. през 2019 година Сега се чака добивът да остане значително неизменен, а до края на десетилетието даже да се увеличи, според от това дали новите планове ще доближат вътрешните прагове на доходност, както и от триумфа на проучвателната активност, изключително в Намибия, настояват източниците от компанията.

Спекулациите, че Саван е на път да преработи проектите на Shell за понижаване на излъчванията на парникови газове и прекосяване към възобновими енергийни източници, разгневиха вложителите, фокусирани върху климата, споделя още Reuters, макар че се чака той да продължи да се придържа към задачата Shell да се трансформира в дружество с нулеви чисти излъчвания доникъде на века. Тя е част от тактиката за енергиен преход Powering Progress, оповестена от компанията през 2021 година

Отказът на Shell да продължи да понижава добива си на нефт не е единствен в промишлеността. Конкурентната BP направи същото по-рано тази година, когато основният изпълнителен шеф Бърнард Клуни се отхвърли от проектите си да понижи добива на нефт и газ с 40% до края на десетилетието.

Възвръщаемостта от добива на петрол и газ нормално варира сред 10% и 20%, до момента в който тази при плановете за слънчева и вятърна сила нормално е сред 5% и 8%, пресмятат анализаторите, което изяснява и дейностите на петролните колоси. Затова и към 2/3 от разноските на Shell в размер на 25 милиарда $ през предходната година са отишли за петрол и газ, до момента в който вложенията във възобновими енергийни източници, биогорива, водород и зареждане на електрически транспортни средства са 4,3 милиарда $.

Не на последно място, това е и опция Саван да реши една от главните си грижи - доста по-слабото показване на акциите на Shell от края на 2021 година насам спрямо американските ѝ съперници Exxon Mobil и Chevron, които възнамеряват да усилят добива на изкопаеми горива.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР