Shell е преговаряла с базираната в Единбург Harbour Energy за

...
Shell е преговаряла с базираната в Единбург Harbour Energy за
Коментари Харесай

Shell преговаря за продажбата на норвежкия си бизнес

Shell е преговаряла с основаната в Единбург Harbour Energy за продажба на норвежките си нефтени и газови залежи, само че не е съумяла да реализира договорка заради неустойчивостта на цените на газа и несигурността във връзка с дълготрайните вероятности, оповестиха трима източници от компанията пред Reuters.

Разговорите с Harbour Energy са достигнали напреднал стадий към края на 2022 година, настояват източниците, тъкмо когато Норвегия затвърди позицията си на максимален снабдител на природен газ в Европа. Преговорите с Harbour Energy са включвали активите на Shell в Норвегия, дребните ѝ интервенции в Италия и няколко актива в английската част на Северно море, настояват източниците. Новият изпълнителен шеф на Shell Ваел Саван, който наследи Бен ван Беурден на 1 януари след деветгодишния му мандат, сега не преглежда тези активи като значими, обявиха двама от източниците.

Shell съобщи, че ще концентрира активността си по рандеман на петрол и газ в девет района в света, защото се стреми последователно да понижи производството на тези първични материали и да развие възобновимите енергийни източници и нисковъглеродните действия, с цел да намали излъчванията си на парникови газове. Продажбата на портфолиото на Shell в Норвегия, където тя работи повече от 110 години, ще означи продължаващото отдръпване от Северно море на най-големите енергийни компании в света, които насочват вложенията си към по-нови и по-печеливши басейни.
Реклама
Shell и американската ConocoPhillips са последните две огромни петролни компании, които оперират офшорни залежи в Норвегия, до момента в който TotalEnergies държи дялове единствено в неексплоатирани залежи, а BP има миноритарен дял в самостоятелната компания за рандеман на петрол и газ Aker BP
Активна активност в Норвегия
Освен в петрол и газ Shell взе участие в няколко огромни плана за възобновими енергийни източници и нисковъглеродни технологии в Норвегия, в това число в офшорни вятърни паркове, цех за биогорива, както и плана за предпазване и потребление на въглеродни излъчвания Northern Lights.

Годишният отчет на Shell демонстрира, че към края на 2021 година компанията има акции в 21 норвежки плана за рандеман на петрол и газ, в това число 17.8% в Ormen Lange, второто по величина находище в Норвегия, 45% в находището Knarr и 8.1% от находището Troll. Shell държи и 30% в находището Linnorm, само че през юни предходната година компанията съобщи, че няма да го създаде. През 2021 година в Норвегия се добиват към 13 400 барела петрол дневно и 490 млн. общоприети кубични фута газ на ден, което съставлява към 7% от общия рандеман на газ на компанията.

Shell и Harbour Energy са отказали да дадат коментар пред организацията.
Реклама Свързани публикации Shell ще купи най-големия европейски производител на биогаз за 1.9 милиарда евро 1 декември 2022, 11:17 Високите цени на LNG изхвърлят дребните играчи от пазара 3 октомври 2022, 09:57 Цените на петрола и горивата донесоха рекордни облаги на фирмите в бранша 3 август 2022, 06:33 Добивът на нефт в Мексиканския залив слага екологичните упоритости на Байдън под въпрос 13 юли 2022, 12:31 Проблемното бъдеще на съветската петролна и газова промишленост 8 юли 2022, 06:11 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР