Shell Deutschland ще продаде своя дял от 37,5% в петролната

...
Shell Deutschland ще продаде своя дял от 37,5% в петролната
Коментари Харесай

Shell продава своя дял в немска рафинерия, която доставя по-голямата част от горивото за Берлин

Shell Deutschland ще продаде своя дял от 37,5% в петролната рафинерия PCK Schwed.Това обявиха от компанията в петък в изказване, представено от Reuters. Очаква се транзакцията да завърши през първата половина на 2024 година, след регулаторни утвърждения. Финансовите условия на договорката обаче не бяха оповестени.

Петролната рафинерия PCK Schwedt доставя по-голямата част от горивото за Берлин. Купувач е английската Prax Group.

Shell искаше да продаде каузи по-рано тази година, откакто немското държавно управление пое контрола над локалните звена на Роснефт, която има 54,17% от рафинерията, след началото на войната на Русия в Украйна.

Контролът върху тях е продължен през септември, поради неналичието на прогрес в договарянията сред Берлин и Роснефт за това по какъв начин може да бъде уредено излизането на съветската петролна компания от четвъртата по величина рафинерия в Германия.

Междувременно Полша настояваше Германия да принуди Роснефт да напусне, с цел да освободи пътя за вложители като полската рафинерия PKN Orlen, която изрази интерес към контролния пакет акции.
 Chevron и Shell продават активите си в Индонезия
Две от най-големите в света енергийни компании продават активите си в Индонезия

Каква е цената на покупко-продажбите

Shell чака договорката с Prax да завърши през първата половина на 2024 година, в очакване на регулаторно позволение и права за изкупуване от съсобствениците Rosneft и италианската Eni (ENI.MI), която има 8,33% в PCK Schwedt.

Prax Group стартират бизнеса със закупуването на една бензиностанция през 1999 година Компанията търгува със недопечен петрол, петролни артикули и биогорива.

Сделката с Shell е последното й разширение в Европа след привършване на покупката веригата от бензиностанции OIL от дилъра на минерални масла Mabanaft GmbH & Co KG по-рано този месец.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР