Шегите понякога струват скъпо и даже водят до съдебни дела,

...
Шегите понякога струват скъпо и даже водят до съдебни дела,
Коментари Харесай

Когато куче изяде пиле: Крипто рекорди и недоумение в Twitter след смяната на логото

Шегите от време на време костват скъпо и дори водят до правосъдни каузи, различен път ненадейно донасят доста пари. В която и от тези направления да се тръгне, постоянно може да се стигне до нишовата криптовалута доджкойн. Станала известна като любимец на милиардера Илон Мъск, тя още веднъж притегли вниманието върху себе си – и още веднъж около неочакваните и необясними за необятната аудитория ходове на новия притежател на Twitter.

Преди да придобие обществената мрежа – към момента като елементарен консуматор – милиардерът постоянно пускаше изявления за доджкойн, които незабавно изстрелваха цената на криптовалутата. Сега направи освен това – смени логото на Twitter с това на токена. Куче от породата Шиба ину „ изяде “ синьото пиле, символизиращо платформата.

Това поведе цената на доджкойн нагоре, до момента в който фючърсите на криптовалутата означиха връх. Часове след смяната на логото със зле изрязано изображение на кучешко меме цената на токена към този момент беше с 30% по-високо. Пазарът на деривати на доджкойн пък в никакъв случай по-рано не е бил толкоз претрупан.

Рекорд при фючърсите

Цените на фючърсите внезапно се покачиха след замяната на логото тази седмица. Тъй нареченият открит интерес (б.р. - брой отворени позиции във фючърси, за които притежателите им имат обвързване към борсата, тъй като към момента не са създали действителна достака) във фючърсните контракти за джодкойн в стейбълкойн набъбна до близо 6 милиарда токена DOGE към вторник вечерта, демонстрират данни на Coinanlyze. Става дума за нов връх, отбелязва Coindesk и показва, че сумарно това съставлява доджкойн на стойност 600 млн. $ в неуредени фючърсни позиции към сряда.

Предишният връх при контракти с марж на постоянни монети бе пет милиарда токена DOGE през ноември 2021 година, оценени на над 1 милиард $ по това време. Такъв вид контракти се уреждат със стейбълкойн като тетер (USDT).

Същевременно при договорите с марж на доджкойн – които се уреждат в други активи, като биткойн, вместо в постоянни монети – общият открит интерес към сряда надвишава 55 млн. $.

Фючърсите със постоянни монети или фиатни маржове оферират линейно погашение, защото цената на обезпечението остава постоянна без значение от по-широката пазарна наклонност. Същевременно договорите с марж на токени оферират нелинейна възвръщаемост и са по-склонни към разпродажба, защото търговецът понася загуба както от обезпечението, по този начин и от фючърсния контракт, когато пазарът се развива против неговия залог.

Договорите с марж на постоянни монети са по-подходящи за търговци, които не желаят да поемат риск, и за хеджиране, до момента в който договорите с марж на токени са желани от нападателни търговци, изключително по време на бичи интервали.

На смешка или в действителност

Скокът в цената на доджкойн и върхът при фючърсите са следващият образец по какъв начин дейностите на Мъск в Twitter могат да въздействат внезапно на курса. В типичния си жанр милиардерът дълго време остана безмълвен, преди въпреки всичко да разяснява смяната на логото с отпратка към предизвикването на консуматор в обществената мрежа, който през март 2022 година на смешка прикани Мъск да купи платформата и да ѝ смени логото с емблема на Шиба ину.

Към днешна дата някои консуматори спекулират, че подмяната на синята птица е трябвало да бъде първоаприлска смешка, която компанията не е съумяла да пусне в точния момент. Други обаче позволяват, че става дума за опит да се разводни новината за правосъдно дело против Мъск.

Всъщност провокациите на милиардера с шеговитата криптовалута му навлякоха дело за 258 милиарда $. През юни предходната година вложители в доджкойн упрекнаха притежателя на Tesla в рекет и ръководство на пирамидална скица.

Според жалбата ищците Мъск е знаел, че от 2019 година криптовалутата няма стойност, само че я е промотирал, с цел да печели от търговията с нея.
„ Мъск употребява своя фундамент на най-богатия човек в света, с цел да ръководи и манипулира пирамидалната скица на дожкойн за облага и развлечение “, разяснява тогава ищецът Кийт Джонсън.

Вниманието към доджкойн посредством рокадата с логата в този момент идва единствено няколко дни откакто Мъск подаде молба до съда в Съединени американски щати да отхвърли желае против него за хипотетична пирамидална скица.

Доджкойн води началото си от края на 2013 година като смешка, учредена на известното по това време меме „ Doge “, изобразяващо куче от породата Шиба ину дружно с безсмислени изречения с правописни неточности – като самото „ Doge “, употребявано вместо „ Dog “. Нейни основатели са софтуерните инженери Били Маркус и Джаксън Палмър, като концепцията им е тя да бъде „ занимателна “ опция на биткойн.

Някогашната им смешка обаче закупи непредвидени мащаби, откакто Илон Мъск стартира да притегля вниманието към криптовалутата. Кулминацията пристигна през април 2021 година, когато единствено за седмица цената ѝ скочи с 400% до рекордните 0,74 $, а пазарната ѝ капитализация доближи 50 милиарда $. След това обаче тя стартира да пада, установявайки се на цени от към 0,05-0,06 $. В момента курсът се движи към 0,097 $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР