Шефовете на Deutsche Telekom, Orange, Telefónica и Vodafone призоваха европейските

...
Шефовете на Deutsche Telekom, Orange, Telefónica и Vodafone призоваха европейските
Коментари Харесай

Телекоми настояват технологичните гиганти да се включат в разширяването на интернет инфраструктурата

Шефовете на Deutsche Telekom, Orange, Telefónica и Vodafone приканиха европейските законодатели да окажат напън върху огромните софтуерни компании, тъй че те да се включат в разширението на интернет инфраструктурата.

Телекомуникационните колоси упрекват компании като Netflix и Youtube, че се възползват от вложенията им в размер на милиарди, без самите те способстват финансово.

Това става в миг, в който видео стрийминга, обществените медии и игрите заемат все по-голям дял от честотната лента, което оказва все по-голям напън върху доставчиците.

Поради това компании като Vodafone и Orange би трябвало да влагат съществени средства, с цел да ускорят мрежите си, както и да внедрят 5G технологията, с цел да бъдат в крайник с увеличаващото се търсене.

Тези дейности се отразиха на рентабилността и европейският телекомуникационен бранш набъбна до 52,5 милиарда евро (44 милиарда английски лири) през 2020 година, което е най-големият растеж от 6 години насам.

В отворено писмо, оповестено от Financial Times, ръководителите на телекомуникационните колоси обясниха, че „ тежестта би трябвало да бъде разпределена по по-пропорционален метод “. Те признаха, че нямат пълномощия да се договарят по въпроса и предизвестиха, че Европа може да изостане, в случай че несъответствието не бъде преодолян.

„ Спешно призоваваме законодателите да вкарат правила на равнище Европейски Съюз, с цел да трансфорат този принцип в действителност “, се споделя в писмото, подписано от Хосе Мария Алварес-Палете, ръководител и основен изпълнителен шеф на Telefónica; Тим Хьотгес, основен изпълнителен шеф на Deutsche Telekom; Ник Рийд, основен изпълнителен шеф на Vodafone; и Стефан Ричард, ръководител и основен изпълнителен шеф на Orange.

До тук се стигна откакто предишния месец Европейската комисия разгласява предложение за декларация за цифровите права, в което се споделя, че „ всички участници на пазара, които се възползват от цифровата трансформация… би трябвало да дават своя обективен и симетричен принос към разноските за публични богатства, услуги и инфраструктури “.

През ноември предходната година беше изпратено и писмо, подписано от основните изпълнителни шефове на KPN, BT, Telekom Austria, Vivacom, Proximus, Altice Portugal, Telia Company, Swisscom и Telenor.

В взаимното им изказване се споделя: „ Голяма и възходяща част от мрежовия трафик се генерира и монетизира от огромните софтуерни платформи, само че това изисква непрекъснати, интензивни вложения в мрежата и обмисляне от страна на телекомуникационния бранш “.

„ Този модел, който разрешава на жителите на Европейския съюз да берат плодовете на цифровата промяна, може да бъде резистентен единствено в случай че огромните софтуерни платформи също способстват заслужено за разноските за мрежата “, е записано в писмото.

Фирмите за видео стрийминг излязоха с насрещно предложение, съгласно което доставчиците да не могат да таксуват фирмите по друг метод въз основа на ползване или наличие.

Коментирайки този ход, Кестър Ман, шеф за потребителите и свързаността в CCS Insight, разяснява: „ Водещите европейски оператори от дълго време се оплакват, че обременяващата регулация ги попречва да си възвърнат по обективен метод големите вложения в мрежата, а общото им писмо цели само да подчертае многото въпроси, повдигани няколко пъти и преди този момент.

„ Все отново, защото цената на свързаността в никакъв случай до момента не е била по-висока, поради основната роля, изиграна от операторите по време на пандемията, в този момент може би е най-хубавата опция за акция, призоваваща към по-голяма толерантност. Освен това Европейският съюз стартира да демонстрира по-голяма подготвеност да се изправи против софтуерните колоси в опит да отбрани потребителите “.

„ Молбата идва в миг, в който Европа е изправена пред риска да остане още по-назад от Съединени американски щати и от водещите азиатски пазари. Тя също по този начин съответствува с различен доста мощен фискален интервал за огромните американски софтуерни играчи като Amazon, Meta и Alphabet. За разлика от това, европейските оператори се задоволяват с малко нарастване на разликата сред приходите и разноските “.

Контрааргументът на този, бележит от телекомуникационните оператори, е, че те доста се възползват от услугите на огромните софтуерни сътрудници, защото се стремят да надградят до премиум тарифните проекти на клиентите си и да диференцират услугите си.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР