Шефовете, които мотивират чрез подхода морков и пръчка“, определено могат

...
Шефовете, които мотивират чрез подхода морков и пръчка“, определено могат
Коментари Харесай

4 лоши навика в управлението

Шефовете, които стимулират посредством метода „ морков и пръчка “, несъмнено могат да се похвалят със солидни резултати и триумфи от десетилетия насам.

Тези ръководителите обаче са известни и с това, че убиват изцяло самоинициативата и трансформират положителни, умни и изобретателни чиновници в елементарни реализатори на задания, които бързо губят всевъзможен интерес към своята работа.

Това значи, че в някакъв миг тези шефове ще би трябвало да създадат това, което най-хубавите водачи вършат през цялото време, а точно да дадат на чиновниците си нужната самостоятелност и независимост, с цел да се оправят с работата си по метода, който намират за най-добре.

Въпреки че стилът на ръководство „ отгоре-надолу “ към момента е най-често срещаният в бизнеса, доста от неговите почитатели постоянно стават жертви на няколко неприятни навика, които най-хубавите водачи отхвърлят изцяло.

1. Често употребяват „ Аз “ вместо „ Ние “

Вземете за образец фразите „ Искам нещата да станат по този метод “ или „ Искам да извършите това за мен “. Подобни изявления могат да дойдат единствено от устата на началник, който е основал фирмена просвета на „ пчели-работници “, които извършват всяка негова заповед без да се замислят.

Честата приложимост на местоимението „ Аз “ е типичен метод за надзор на чиновниците, посредством който шефа им споделя, че те са там, с цел да му служат в дословния смисъл. Местоименията „ Вие “ и „ Ти “ въпреки това са непокътнати единствено за случаите, когато има някакъв проблем и крах,  като да вземем за пример „ Ти не съблюдава обещанието си “ или „ Вие показахте непросветеност в осъществяването на тази задача “.

От другата страна, водачите, които по-често употребяват местоимението „ Ние “, демонстрират, че отговорността за всяко предизвикателство, за всеки неуспех и за всеки триумф е споделена сред чиновниците и техния началник. Употребата на „ Ние “ е изключително значима за обединяването на екипа по време на рецесия и за спечелването на доверието на вашите клиенти.

2. Затрупват чиновниците си с бюрократични процедури

При прецизната подчиненост и ръководство от вида „ отгоре-надолу “ има толкоз равнища на утвърждение, толкоз комисии, работни групи, препоръки и юристи, през които би трябвало да премине всяко искане, че чиновниците губят всякаква мотивация и предпочитание за работа, до момента в който се стигне до вземането на дефинитивно решение. Този развой споделя на хората едно нещо: „ Нямаме ви доверие “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР