Шефът на ДАНС Пламен Тончев не вижда основание да смени

...
Шефът на ДАНС Пламен Тончев не вижда основание да смени
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС не виждал основание да освободи Денев, който подписа "онзи" доклад за машините

Шефът на ДАНС Пламен Тончев не вижда съображение да смени заместника си Деньо Денев, който подписа отчета, от който излезе абсурдът за машините със зам.-министъра на електронното ръководство Михаил Стойнов.

Това се разбра от изявление на премиера Николай Денков за Би Ти Ви.

Вече два дни очаквам ръководителя на ДАНС (б.р. - Пламен Тончев) да ми предложи да сменим този човек, тъй като това е процедурата по закон, сподели Денков.

Видях се персонално с шефа на ДАНС и му споделих, че ще очаквам. Аз към момента очаквам и ще очаквам още малко, сподели той.

На въпрос какво му е отвърнал Тончев, Денков сподели: Питайте го него.

Но след това добави: Той споделя: " аз ще се срещна с документите ", след което ми споделя: " няма съображение ". Аз знам какви са основанията, тук има опозиция.

Запитан знае ли дали е имало изнудване към министъра на електронното ръководство Александър Йоловски за публични поръчки за 640 млн. лева и приказвал ли е с него, сподели: Нямам визия защо става въпрос. С Йоловски такива диалози не повеждам и няма да повеждам. Ако него към този момент го пазят, има някакви охрани, той към този момент е в различен режим. Той през днешния ден беше на съвещание на Министерския съвет и говорихме по какъв начин да имаме машини на втори тур. ЦИК са забавили документите и в този момент би трябвало да се работи непрекъснато. Ми това имам да приказвам през днешния ден с Йоловски, когато минат изборите, евентуално ще приказваме за нещо друго.

Не съм го питал и няма да го попитам. Познавам Божанов и Кирил Петков и знам, че това е неуместно. За какво да го запитвам? Мен ми би трябвало машините да работят в неделя. Като пристигна понеделник ще го попитам, настоя той.

В рамките на това, което можеше да се направи с хартиените бюлетини, е, че имаме резултати. Избраните кметове са с внушително мнозинство, по тази причина нямам подозрение, че това бе направено почтено, сподели Денков за изборите.

Случай по случай би трябвало да се прегледат секциите с висок брой на недействителните бюлетини - каква е повода и по какъв начин това е повлияло на резултата.

Знам, че имаме доста огромен проблем. Точно по тази причина постоянно сме казвали през последните години, че би трябвало да имаме гласоподаване. Машините бяха вкарани в изборния развой точно поради невалидните бюлетини, с цел да се избегне казусът. По отношение на купените гласове - това е закононарушение и би трябвало да се проверява. Това нямаше да е случи, в случай че имахме машини. Нека да погледнем кои са партиите, които от самото начало се опитваха да отстранен машините от изборния развой и да забележим кой искаше да прави измами.

Разбра се, че ние това, което можем да създадем, го направихме. Справката за това какъв брой доста хора са регистрирани на едно място, ние я извадихме, подсети министър председателят.

Днес споделих, че би трябвало да изберем дали ще следваме будителите си или " Бай Ганьо прави избори ". Това не може единствено държавното управление да го направи. Има хора, които считат, че би трябвало да продължим по остарелия метод. Опитваме се да променим нещата, настоя той.

Повече от 1 месец преди изборите изпратих молба до ДАНС да кажат какви опасности чакаме по изборите и предложение за ограничения, които да вземем. Получих ли отговор? Не. Същият този заместител, който пусна оня отчет, който с началника на ДАНС трябваше да ми изпратят ограничения, е пуснал справката без да ми каже. Този човек би трябвало първо да се обади, че има подобен риск, по-късно да се види дали този риск може да се понижи и по-късно да се гръмне, че има проблем. Но това не е направено, а бе пуснато, че да се предреши това да няма машини.

Това, което се случва е, че едни хора желаеха да отстранен машините от изборния развой и го направиха, в това число нарушавайки законите. ЦИК наруши Изборния кодекс. След това Върховен административен съд съумя да откри съображение, с което да оправдае за какво са махнали машините. По същия метод този човек от ДАНС наруши закона, изпрати тази информация и предопредели решението да се махнат машините. ДАНС трябваше да отговорят на настояването ми за изборите, настоя министър-председателя.

Таксата на газа се дължи от " Газпром ". Това, което вършат тези страни, е да се презастраховат, че тази такса няма да се придвижи към техните консуматори, само че задачата й не е такава, акцентира той.

Цената на газа ще се дефинира, когато пристигна времето. Тя зависи от интернационалните пазари и това, което е непокътнато в нашите складове. Не желая да се греша в това, което КЕВР би трябвало да свърши като самостоятелен регулатор, продължи Денков.

Шенген в никакъв случай не е бил мираж. Работим по прецизен проект. През декември ще забележим какво ще се случи. Имам позитивни знаци, че Нидерландия ще изпрати задача, с цел да види какъв е напредъкът, уточни министър председателят.

Досега всичко, което бе планувано по работата на Народното събрание, в действителност се извърши. Моето терзание не е за Нидерландия и Австрия, а дали Народното събрание ще продължи да работи, както до момента. Имаме доста работа, в това число измененията в конституцията, подсети Денков.

Запитан по какъв начин гледа на настояването на сътрудниците в (не)коалицията да се сменят министри, сподели: Това не ме тормози. Това, което ме тормози, е появяването в Народно събрание на странни и несъгласувани с държавното управление оферти като тези за " Лукойл ", което значи, че някои от партиите, които поддържат държавното управление, не са подготвени да вървят по проекта, който утвърдихме. Ако някой чисто популистки гледа по какъв начин да се хареса на едни или други, може би поради изборите в този момент, а може да се окаже и друго по-късно, няма по какъв начин да вървим напред. Не мисля, че сътрудниците имат проблем с министрите. Търси се метод да се нападна държавното управление, тъй като е хубава политическа роля.

Разбрахме се, че министрите ще бъдат заменени, когато има единодушие и от двете страни. Това е, което сме се уговорили, добави той.

Непосредственият мотив за диалозите със Зеленски бе желанието на Украйна да изнася повече храни. Основната част от диалога бе обвързвана с транспортните коридори. Опитваме се да оказваме помощ. Подготвяме една група с Румъния и Турция, която да разчиства от мини. Готови сме с Гърция да изпращаме с влакове зърно надолу към гръцките пристанища. Знаете, че имаме проекти за развиване на концесията в Кавала, има какво да се направи там. Зеленски си сподели, че имат потребност от още боеприпаси и въоръжение и му обясних, че ще създадем каквото можем, само че стига да не застрашим нашите благоприятни условия, описа министър председателят, представен от " 24 часа ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР