ШАШМА: Измамници вървят напред с името на Цветанов ШАШМА: Опитаха

...
ШАШМА: Измамници вървят напред с името на Цветанов ШАШМА: Опитаха
Коментари Харесай

ШАШМА: Марица по следите на момчетата с добри сърца

ШАШМА: Измамници вървят напред с името на Цветанов ШАШМА: Опитаха да преметнат Общинския съвет в Пловдив

Момчета с положителни сърца, които са съумели да пробият в живота и се пробват да оказват помощ на останалите със същата орис да сторят същото? Или следващите измамници, които спекулират с благородна идея? Пред тази алтернатива са изправени персони и институции още през юни, когато деятели на съдружие „ Всички дружно за една идея ” стартират да обикалят ведомства, с цел да популяризират благотворителен концерт на 19 октомври в „ Колодрума ” и да събират пари. Представят самодейността като набиране на средства за закупуване на здравна техника за рехабилитация на младежи с увреждания от бившето СУПЗ „ Св. Георги ”. По думите им е нужна сумата от 200 000 лева Най-напорист е координаторът Дилян Димитров, който опита да въвлече и в. „ Марица ” в партньорство за оповестяване на концерта и поддръжка на задачата.

Версията

„ Всички ние сме някогашни ученици на обществени домове и откакто сме стъпили на крайници, се опитваме да променим статистиката в страната и да помогнем на деца, които имат нашата орис ”, изясни през лятото пред изданието Дилян Димитров. Заедно с него в сдружението съгласно информацията в уеб страницата му са ръководителят Илия Ангелов, Теофил Цветков с сектор „ Социални действия ” и Демир Демирев - помощник-организатор.

Дилян описа, че самият той е бил в Родопския интернат, а по-късно учил за готвач в СУПЗ „ Св. Георги ”. На 34 година през днешния ден карал такси. Дилян изясни, че завършва работа в 4 сутринта и в 9 със съидейниците му се събират на оперативка да разпределят дилемите за деня. Понеже нямат пари за офис, срещите ставали в апартамент на „ Жилфонд ”, в който живее чартърен едно от момчетата - на ул. „ Зенит ” 21 в кв. „ Изгрев ”. Там сами вършим рекламните материали - значки, шапки, тениски, които след това продаваме, с цел да събираме в допълнение пари, разказа Дилян.

Запитан от кое място такова съдружие има пари да наеме „ Колодрума ”, той отвърна, че предприемач ще заплати крупната сума като подаяние. Твърдеше също, че самият той е взел заем от 22 000 лв., с който да купува заготовки за рекламните сувенири, да уговаря реализатори и да заплаща капаро за хонорарите им. Дилян спрегна като участници имената на група „ Жарава ” - студентската групировка на Пловдивския университет, група „ Бамбини ”, Поли Паскова, Орхан Мурад, Мария Петрова, Йордан Маринов, Славка Калчева, Ненчо от „ Комиците ”. Запитан по какъв начин стига до такива звезди и съумява да ги убеди, отвърна: „ Трудно стават нещата. Подбираме верните хора, публицисти оказват помощ с контакти ”. По думите му рамо бил дал и импресариото на Мими Иванова.
На въпроса за какво да му се има доверие при толкоз измамници, които пласират положителни дела и злоупотребяват с милосърдието, Дилян съобщи: „ Винаги се намира кой да злоупотреби. За всяка стотинка споделяме по какъв начин и къде ще се даде ”.

Координаторът описа още, че сдружението работи от 3 години. В началото нямало дори компютър и принтер. През май момчетата решили, че с дребни стъпки няма да стигнат надалеч и разширили мащаба - пробвали се да създадат концерт в столичната зала „ Арена Армеец ” на 11 май. Там се провалихме, пристигнаха малко хора, тъй като останахме в сянката на самодейност на Димитър Бербатов, която беше по същото време, изясни тогава Дилян. И добави, че по тази причина при втория опит подготовката стартира толкоз рано.

Красноречив и безапелационен за безпристрастен слушател, младежът описа и покъртителна алегория за мъдреца и морската звезда, съгласно която човек вървял край брега и опитвал да върне назад във вълните изхвърлени на пясъка морски жители. Присмели му се, че самичък не може да избави всички. „ Децата, които раснат в институции, са изхвърлени от ориста като тези морски звезди. И ние не можем да спасим всички, само че можем да помогнем на някои от тях ”, убеждаваше Дилян.

Къде издиша историята

Първите подозрения на „ Марица ” за достоверността на описа е желанието да се купи инсталация за СУПЗ „ Св. Георги ”. Институцията в този тип от дълго време не съществува и е преобразувана в няколко центъра за обществени услуги, като към този момент няма и интернат за деца с увреждания, какъвто съществуваше преди промяната. На процедура сега там в този момент се работи единствено с възрастни. Запитване до комплекса сподели, че шефът Апостол Делев е забранил на целия екип да контактува с представителите на Сдружение „ Всички дружно за една идея ” и даже да подвигат телефона на позвънявания оттова.

Комплексът изрично се дистанцира от концерта в „ Колодрума ”. „ Няколко пъти към този момент идват и афишират разнообразни неща, хората се настройват, а след това не се случва нищо. Като стартираме ние да ги търсим, с цел да си спазят уговорката, затварят телефона ”, изясни Мариана Костадинова. Тя удостовери единствено за Дилян и Демир, че са от СУПЗ „ Св. Георги ”. Без да има съответни злоупотреби от страна на организацията, от комплекса обясниха, че акциите наподобяват несериозни, пробва се да употребява името на институцията и няколко пъти за 2 година оттова упорствали за информация по отношение на разнообразни планове на комплекса. Може и да са с положителни планове, само че това не наподобява надеждно, сподели още Костадинова.

Най-вероятно става дума за операция, позволи директорката на Родопския интернат Стамена Стоянова, която е там от основаването му към този момент 30 години и познава всички деца, минали през институцията. Те бе безапелационна, че Дилян не е бил настанен там, както самият той твърди. Стоянова добави, че представителна неправителствена организация е само Националното съдружие на сираците и водачът му Славчо, който познават всички министри и депутати.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР