Шарл Перо (12 януари, 1628 г. - 16 май, 1703

...
Шарл Перо (12 януари, 1628 г. - 16 май, 1703
Коментари Харесай

„Дори чудесата изискват известно време“ - магьосникът - писател Шарл Перо

Шарл Перо (12 януари, 1628 година - 16 май, 1703 г.) е изтъкнат правист, прекарал целия си живот в Париж във вярна работа на краля и то не на какъв да е, а на Краля Слънце Луи XIV. Роден и расъл в буржоазно семейство от привилегированата класа, покрай кралския двор, брат му също е видна за епохата си персона - проектант в двора. Но този Шарл Перо още не е оня Шарл Перо, с който всички свързваме обичната детска класика.
 Изгодната зелена рокля, която летният ти дрешник би трябвало да има Edna предлага Изгодната зелена рокля, която летният ти дрешник би трябвало да има
„ Защото знаеш, че аз съм лабиринт, в който човек елементарно се губи. “

„ Мечтата е предпочитание на сърцето. “

Шарл Перо, създателят на няколко от обичаните приказки на всички времена, стартира живота си като подобен едвам на 55 годишна възраст. Тогава епохата е била такава - цени се поезията, театъра и късите хумористични форми. Лекота, веселба, искра - това е Кралят Слънце. Нуждата да се живее в една непрестанна метафора провокира вълната на един нов род - авторската приказка. В нея лекомислените придворни търсят житейска дълбочина и вършат поклон към националното творчество, което още веднъж излиза на мода поради идеализираната си действителност.

„ Джентълменът имаше също млада щерка, с рядка добрина, наследена от нейната майка, която била най-хубавото творение на света. “

„ Там бяха всички дами, за които Синята брада се бил венчал и чиито гърла бил прерязал. “

 приказка приказно магия Istock

Шарл Перо написва първите си пет приказки зад името на сина си Пиер Дарманкур, и от негово име през 1695 година посвещава своя ръкопис на Мадмуазел, племенница на Краля Слънце. Това са “Спящата красавица”, “Червената шапчица”, “Синята брада”, “Котаракът с чизми”, “Вълшебници”. Ръкописът е богато декориран, както е била модата, с винетки и илюстрации на Шарл Перо, а всяка приказва приключва със стих с назидателен темперамент.

„ Чарът е същинската заложба на феите. “

„ Добрите маниери не са лесни – нуждаят се от малко старания. Но когато минимум чакаме, ни носят богати и редки награди. “

 приказка приказно магия Istock

„ Грубата мощ и купищата диаманти подчиняват другите на твоята воля, само че положителните думи имат по-велика мощ и носят повече изгоди. “

Две години по-късно при именития книжар Клод Барбин се появява една брошура “Истории или приказки от остарялото време с морални наставления”. На корицата има илюстрация, на която селянка споделя истории на заобиколилите я дребни деца. Към приказките от ръкописа с петте са добавени още три приказки: “Пепеляшка”, “Рике с перчема” и “Малечко-Палечко”.

„ Не знаеш ли, че тази къща принадлежи на страшилище, което яде деца? “

 приказка приказно магия Istock

Шарл Перо не след дълго е оголен и получава самопризнание - става член на Френската академия на науките, годината е 1671. През 1687 година той издава и обществено чете труда си "Векът на Луи Велики ". Той има програмен темперамент и приканва писателите и поетите да избягат от скованите дворцови форми и да обогатят сюжетно, езиково и смислово творбите, ползвайки национално творчество и неговото благосъстояние. С този си труд Шарл Перо идейно навлиза в идната историческа ера - Просвещението.

 приказка приказно магия Istock

„ С цялото си сърце ти поисквам да си най-обичания принц на света. “

„ Имало едно време… “

„ Дори чудесата изискват известно време. “

Днес тълкувателите на класическите приказки настояват, че в тях има доста повече подтекст (вкл. и сексуален), който се подсказва и от подтекста на епохата. Каквито и хрумвания да влагаме в приказките, през днешния ден те имат същата функционалност, каквато постоянно са имали - да оформят визиите за положително и зло, за героично и низко, за семейство и чест, само че и да приближат децата до техните дълбоки страхове и копнежи и да им оказват помощ да се оправят с тях.

„ Колкото по-малко е красноречието, толкоз по-искрена е любовта. “



Последвай ни и в Инстаграм ТУК!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР