Шаранът, както и всяка друга риба, изисква предварителна подготовка преди

...
Шаранът, както и всяка друга риба, изисква предварителна подготовка преди
Коментари Харесай

Как да изчистим шаран

Шаранът, както и всяка друга риба, изисква предварителна подготовка преди пристъпването към каквото и да било кухненска култивиране. Тя се състои в разчистване, изкормване и нарязване. Едва след тази предварителна работа шаранът може да се подготви за едно или друго ядене.

Преди да пристъпим към изчистването на шарана, то би трябвало да го измием. Това става настрана от всичко друго, с цел да не се вмиришат другите артикули на риба. Използваните и нечисти от рибата съдове се измиват доста деликатно, като на края се почистват с оцет.

Ако съдовете не се измият добре, то има заплаха някой сладкиш, десерт или друго ядене да мирише на риба. Запомнете обаче, че тази миризма в някои случаи може да се дължи просто на взаимното запазване в хладилника на хайвери, риби и сладкиши или други артикули.

Когато пристъпите към почистването на рибата, то се стартира с люспите. Рибата се хваща с лявата ръка за опашката, а с дясната се държи ножът - с острието против люспите. Те се изстъргват, като се внимава да не се нареже с ножа кожата на рибата. Перките се изрязват с ножица.

При чистенето на шарана е добре да се в профил седефеното копче (кокалче). То се намира на върха на главата, при съединението ѝ с натрупа. Оставянето на това кокалче постоянно става причина за неприятния и от време на време даже горчив усет на ястието.

Шаран се чисти през гърба, а не през корема, както е при други риби. Разрязва се по гръбнака и се изваждат вътрешностите от там.

Друг вид е ваденето на вътрешността на шарана през хрилете. Те се хващат крепко и се издърпват.

При почистването на шарана се внимава да не се раздерат червата, които постоянно съдържат червеи, защото те могат да се разпилян по цялата сърцевина на рибата. След изкормването рибата се измива добре с течаща вода. Вече квалифицирания шаран се подлага на кулинарна обработка цялостен или нарязан на части.

Ако към този момент сте почистили шарана, предлагаме ви и една вкусна рецепта за шаран:

 Печен шаран

Пълнен шаран на фурна

Необходими артикули: 1 бр. (2 кг) шаран, 1 връзка свеж кромид лук, 5-6 бр. (300 г) червени домати, 1/2 ч.ч. (100 г) орехови ядки, 5-6 бр. (100 г) пресни гъби, 1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино, 125 г масло, 10 зърна черен пипер, 1/2 връзка магданоз, сол

Начин на подготвяне: Шаранът се почиства и измива се както е разказано. Поръсва се щедро от вътрешната страна и извън със сол и счукан черен пипер. Нарязаните на ситно кромид лук и гъби се задушават в част от мазнината. Към тях се прибавят част от доматите, нарязани на ситно, смлените орехови ядки, ситно нарязаният магданоз, няколко зърна черен пипер, виното и сол на усет.

С получената примес се цялостни шаранът. След това се зашива и се слага в намазана с масло тавичка. Отгоре се покрива с кръгчета от останалите домати и се полива с останалото масло, както и 1/2 чаша вода. Пече се в умерена фурна, до подготвеност.

Разгледайте и тези оферти за апетитен шаран:

- пълнен шаран;

- шаран чорба;

- Никулденски шаран;

- паниран шаран;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР