Шахматна торта, която е толкова прецизно направена, че ще ни

...
Шахматна торта, която е толкова прецизно направена, че ще ни
Коментари Харесай

Шахматна торта със сметанов крем

Шахматна торта, която е толкоз точно направена, че ще ни е жалост да си отрежем и късче...но въпреки всичко ще го създадем

Необходими Продукти

● подготвени блатове - 1 бр. да са правоъгълни (бели)
● подготвени блатове - 1 бр. да са правоъгълни (черни)

за сметановия крем


● сладкарска сметана - 500 г
● пудра захар - 6 с.л.
● прясно мляко - 6 с.л.
● ванилия - 1 - 2 бр.

за сиропа за тортата


● вода - 2 ч.ч.
● захар - 10 - 12 с.л.

за декорация на тортата


● орехи - 100 - 150 г
● шоколадови пръчици - 6 - 7 пакетчета
● шахматни фигури - 10 - 12 бр. от фондан

Начин на подготвяне

Първо сваряваме сиропа и го оставяме да се охлади!

След това в купа слагаме сметаната, захарта, прясното мляко и ванилията и разрушаваме добре с миксер до приемането на бухнал крем. За предпочитане е сметаната и прясното млякото да бъдат в хладилника преди да ги разбием. След това слагаме крема в хладилника за към 1 час.

След това разопаковаме блатовете и ги разрязваме във формата на правоъгълник на три бранша.

Първият бранш е с широчина 5 см, вторият с широчина 3 см, а за третият колкото остане. След това започваме сглобяването на тортата, като първо взимаме огромната част от белия блат, по-късно междинната част от черния блат, който слагаме в белия и след това най-малката част от белия блат, която слагаме в черната част. Сиропираме добре с охладения сироп и намазваме със сметановия крем.

След това нареждането на блатовете е в противоположен ред - първо огромната част от черния блат, след него междинната част на белия блат, сложена в черния блат и в средата дребната част на черния блат, сложена в белия блат.

Отново сиропираме добре и намазваме с крем. Така редуваме до момента в който имаме блатове - в тази ситуация тортата е на 6 реда. Отгоре и в профил намазваме добре със сметана и заглаждаме от всички страни.

Отгоре благодарение на съчка за зъби разчертаваме леко шахматните полета, след което започваме да украсяваме, като редуваме едно поле със смлени орехови ядки, друго с шоколадови пръчици и така нататък, до момента в който получим шахматна дъска (за вярното разпределение на украсата във всяко поле си оказваме помощ с съчка за зъби).

Ако ни остане от смлените орехи и шоколадовите пръчици ги смесваме и благодарение на шпатула ги нанасяме изпод нагоре върху страните на тортата.

Най-отгоре нареждаме готовите шахматни фигури и оставяме тортата в хладилника да престои 24 часа.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР