Сградата Златен век на Артекс все още предизвиква спорове ©

...
Сградата Златен век на Артекс все още предизвиква спорове ©
Коментари Харесай

Кметът на район "Лозенец" поиска събарянето на "Златен век"

Сградата " Златен век " на " Артекс " към момента провокира разногласия

© Цветелина Белутова Първият забележим резултат от разбъркването на силите след локалния избор в София към този момент факт.

Новоизбраният кмет на регион " Лозенец " от " Демократична България " Константин Павлов е отправил публично искане към арх. Иван Несторов, шеф на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) да издаде заповед за премахването на небостъргача " Златен век ". То е подкрепено от мнение, съдържащо правните учредения за сходна мярка, както и обстоен последователен обзор на проблема.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В настрана искане, отправено до столичния кмет Йорданка Фандъкова и основния проектант Здравко Здравков, Павлов упорства и за служебно изменение на настоящия обстоен организационен проект на кв. 272а, м. " Лозенец I-ва част ", където се строи небостъргача на " Артекс ", тъй че да бъдат спазени заложените параметри на Общия организационен проект.

Какво тъкмо се желае

" Внесеният от Павлов документ ясно потвърждава, че разрешението за градеж на " Златен век " към този момент е изгубило правното си деяние. Становището му идва да запълни шестмесечното безмълвие от страна на основния проектант на Столична община, арх. Здравко Здравков, откакто през април 2019 година началникът на ДНСК арх. Несторов го задължи да се произнесе по проблема ", се споделя в известие от Демократична България.
Константин Павлов, кмет на регион " Лозенец "

Фотограф: Надежда Чипева
Самият Павлов пък изясни за " Капитал ", че задачата на сигнала му е да показа непосредствено пред ДНСК въпроса за законността на градежа на " Артекс ", а не, както стана напролет - отговорността да се трансферира сред тази институция и основният проектант на София Здравко Здравков.

Засега не е ясно каква тъкмо ще е реакцията на строителния надзор и дали ще се произнесе по сигнала на Павлов. " Капитал " изпрати въпроси до институцията, както и до " Артекс ", на които чака отговори.

Каква беше историята

Скандалът с небостъргача " Златен век " избухна тази пролет около разкритията за евтините жилища на хора от властта (Цветан Цветанов, Цецка Цачева и ред други) в блокове на " Артекс ". Подозрението е, че постройка се строи без нужните разрешителни и се употребява от малка врата в Закона за устройство на територията, прокарана точно със съдействието на Цветанов и ГЕРБ.

ДНСК и основният проектант на София Здравко Здравков обаче си подхвърляха топката и не се ангажираха с отговор, само че след намесата на премиера строителният надзор постанови прекъсване на целия градеж, само че не поради това, че е противозаконен, а за нарушавания като изчезнали асансьорни шахти и неукрепен ров, които бързо бяха отстранени. Впоследствие Софийският административен съд анулира прекъсването на градежа на небостъргача " Златен век ", като в решението даже бе записано, че постройката има годно строително позволение, което един път е удължено с въпросните промени в Закона за устройство на територията от 2017 година и повторно - със заповед на основния проектант Здравко Здравков за смяна на капиталовия план.

Междувременно ДНСК беше поискала от Здравко Здравков да се произнесе за законността на разрешителното на постройката, само че към този момент половин година няма мнение на основния проектант по въпроса.

На процедура главният въпрос, на който би трябвало да се даде отговор, е дали решение на която и да е институция, нарушаващо избраните с Общия организационен проект правила, може да се счита за законно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР