Сградата на старото училище и камбанарията на храм „Св. пророк

...
Сградата на старото училище и камбанарията на храм „Св. пророк
Коментари Харесай

Художничка от Жребичко реди изложба за Уста Славо

Сградата на остарялото учебно заведение и камбанарията на храм „ Св. оракул Илия” в село Славейно, област Смолян, са архитектурни монументи и присъщи знаци. Те основават неповторимата атмосфера на родопското село, дружно с величествената природа, славното минало и силата, която влагат жителите и обвързваните родом със селото хора за запазване на родовата памет, културата и обичаите.

Всичко това въодушевява Сияна Струнчева и я предизвика да работи и подреди изложбата „ Уста Славо “. Архитектурното завещание на фамозния занаятчия в Родопите, Беломорието, Гюмюрджина, Одринско и Пловдивско, Славо Райчевски (1861-1943), родом от Славейно я вълнува и тъй като фамилията на брачна половинка й има родствена връзка с него.

Уста Славо Райчевски гради къщи, сводести мостове, камбанарии, минарета, публични здания. Със своите зидари той е построил още веднъж разрушеното след земетресение минаре на Джумая джамия в Пловдив. Работил е по градежа на първите покои на Пловдивския панаир, Софийската железопътна гара, високи фабрични комини и други

Плод на строителното майсторство на Уста Славо е каменната камбанария на църквата „ Св. оракул Илия” в село Славейно, която Сияна рисува върху остаряла врата от шкаф и това е първата картина, с която се ражда концепцията за изложбата. Това я въодушевява и стимулира да нарисува портрета на Дора и Славо Райчевски. Тези картини на младата художничка, дружно с другите нейни картини от Славейно оформят главното наличие на изложбата и точно дефинират нейното име „ Уста Славо”.

В експозицията са включени художествени фотографии и дребни съоръжения. Авторката опитва, работейки с разнообразни материали и основи.

Изложбата бе експонирана в Народно читалище “Съгласие - 1883” в село Славейно от 5 до 31 август 2017 година в границите на честванията във връзка 114-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, когато получи покана да бъде изложена и в Смолян.

Още по тематиката четете ТУК
тагове художничка жребичко славо  Художничка от Жребичко реди галерия за Уста Славо
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР