Сградата, архитектурно-строителен паметник на културата, намираща се на бул. Христо

...
Сградата, архитектурно-строителен паметник на културата, намираща се на бул. Христо
Коментари Харесай

Културният министър за Син сити: За пореден път една прекрасна сграда пада жертва на лошото законодателство

Сградата, архитектурно-строителен монумент на културата, намираща се на бул. „ Христо Ботев ” № 61, попада в предпазена територия за запазване на недвижимото културно завещание и всички градоустройствени и капиталови планове и претенции за намеси в обекта подлежат на координиране по реда на Закона за културното завещание, написа Дарик.

„ Възмутен съм от това, че за следващ път една прелестна постройка, която носи част от нашата обща история, пада жертва на неприятното законодателство. Още повече, че сходно на Тютюневите хранилища в Пловдив, къщата на Гешов, Захарна фабрика, още доста остарели къщи в историческите елементи освен на София, а в цялата страна, и тук имаме рисков рецидив. Министерството на културата осъжда остро всяко посягане над културното ни завещание. “, уточни министърът на културата проф. Велислав Минеков, който незабавно направи ревизия на мястото на случая. Министърът на културата уточни, че специалистите от подчиненото му ведомство в годините са създали не една инспекция, изготвили са не един протокол с наставления за опазването и на тази постройка, само че резултат няма, тъй като законът явно не е задоволително ефикасен.

„ Още щом се образува идващият парламент, ще насоча вниманието на народните представители към нуждата от незабавна смяна на законодателството. С екипа ми сме подготвили доста оферти за промени и допълнения на разнообразни закони, в това число и на Закона за културното завещание. На безобразията, които се разрешава да се случват с културното ни завещание, би трябвало да се постави край, а притежателите на тези скъпи парченца от нашата история би трябвало да се задължат да носят отговорност. В противоположен случай, заради прекараните години в безхаберие, рискуваме да останем без най-важното – без нашата памет и история “, безапелационен бе министър Минеков. По думите му в никакъв случай не е била потърсена ясна отговорност от притежателите на тези здания – недвижими културни полезности, монументи на културата.

„ Изказвам голяма признателност на пожарникарите, които за следващ път откликнаха толкоз експедитивно и направиха всичко по силите си да понижат вредите от тези злонамерени дейности и от бездействието на притежателите на някогашния спектакъл „ Ренесанс. “, показа още министърът на културата проф. Минеков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР