Сезонно изгладеният индекс на промишленото производство се увеличава с 1.9%

...
Сезонно изгладеният индекс на промишленото производство се увеличава с 1.9%
Коментари Харесай

Ръст на промишленото производство през януари

Сезонно изгладеният показател на промишленото произвеждане се усилва с 1.9% през януари 2022 година спрямо декември 2021 година, сочат предварителни данни през на Националния статистически институт (НСИ).

През януари 2022 година календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане нараства с 16.5% по отношение на съответния месец на 2021 година.

Месечни промени

През януари 2022 година покачване по отношение на предходния месец е записано в добивната индустрия - с 10.3%, и при преработващата индустрия - с 2.5%, а понижение - в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.9%.

Съществен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството на тютюневи произведения - с 33.2%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 24.3%, производството на питиета - с 14.3%, и производството на мебели - с 13.7%.

По-значителен спад е регистриран при: производството на транспортни средства, без коли - с 19.8%, производството, некласифицирано другаде - с 11.0%, и производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 10.5%.

Годишни промени

На годишна база растеж на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в добивната индустрия - с 53.6%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 29.6%, и при преработващата индустрия - с 11.0%.

Съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството, некласифицирано другаде - с 81.9%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 28.9%, обработката на кожи; производството на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 26.3%, производството на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - с 25.7%, и производството на химични артикули - с 25.3%.

Най-голямо понижение е регистрирано при: производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 8.1%, и производството на железни произведения, без машини и oборудване - с 5.3%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР