Сезонните продукти са по-свежи, естествено узрели и са събрани в

...
Сезонните продукти са по-свежи, естествено узрели и са събрани в
Коментари Харесай

5 сезонни продукта, които трябва да ядете този февруари

Сезонните артикули са по-свежи, естествено узрели и са събрани в точното време, затова имат доста по-наситен усет и мирис и имат по-висока хранителна стойност.

Консумацията на сезони плодове и зеленчуци също по този начин поддържа естествените хранителни потребности на организма ни и основава уравновесено многообразие в нашата диета през годината.

Ето пет, които би трябвало да ядете този месец.

1. Целина

До края на дългия си сезон (септември-април) целината не се употребява необятно у нас. Нейната необикновена осанка може да откаже хората от приготвянето ѝ, само че тя е доста лесна за потребление и има превъзходен внимателен усет. Добавяйте я в обичаната си чорба или в приготвена на муден огън яхния.

Французите я употребяват най-често със сос Ремулад (Rémoulade): настъргана сурова целина, домашна майонеза, дижонска горчица и прясно изцеден лимонен сок.

Знаете ли, че целината е получена от култивирането на дива целина, която има дребен корен, кадърен за консумация, и се загатва даже в Одисеята на Омир.

Хранителни бележки: Редица витамини и минерали участват в целината, изключително витамин С, калий и фосфор.

2. Пащърнак

 Пащърнак

Въпреки че има своя присъщ усет, пащърнакът е на ниска цена и елементарен корен, който може да се употребява в най-различни комбинации. Пробвайте го, като извършите марината със зехтин, мед, прясна мащерка и морска сол да го изпечете във фурната. Вкусът и ароматът се усилва с понижаването на външните температури, тъй че пащърнака е с най-хубавите вкусови качества, когато е изваден в средата или в края на зимните месеци.

Пащърнакът може да се употребява при приготвянето на зимнина, сладкиши и конфитюри.

Знаете ли, че в Италия свинете, отглеждани за висококачествената Пармска шунка (Parma ham), постоянно се хранят с пащърнак.

Хранителни бележки: Пащърнакът е добър източник на витамин С, фибри, фолат и калий.

3. Нар

 Нар

През сезона до март кожата на нара има розов цвят, а сърцевината му съдържа стотици ярки розови сочни семена, които могат да бъдат употребявани за сладкиши или за изработката на разнообразни сладки изкушения. Бялата ципа, която разделя зърната, е доста горчива - съвсем негодни за консумация - тъй че най-лесният метод да приготвите плодовете, е да ги разрежете на половина, да държите разрязаната половинка над необятна купа и леко да удряте кожата с дървена лъжица, с цел да освободите семената.

Знаете ли, че британското название на нара pomegranate произлиза от средновековния латински - pōmum /ябълка/ и grānātum /семена/.

Хранителни бележки: Наровете имат доста високи антиоксидантни свойства и са богати на калий, витамин С, ниацин и фибри.

4. Ревен

 Ревен

Листните дръжки се употребяват за храна. Те са изключително известни в Германия, в последно време се внасят в България от някои огромни хранителни вериги. Този дълголетен и елементарен за развъждане зарзават заслужава да откри място и в България. Дръжките се употребяват за гарнитура, супи, сосове, сладка, компоти. Берат се май-юни, когато са млади. После загрубяват и имат лико. Листата са отровни, защото съдържат оксалова киселина.

Ревенът в действителност е зарзават от семейство Лападови (Polygonaceae).

Хранителни бележки: Ревенът е добър източник на фибри и съдържа умерени равнища на витамин С и калций. Изследванията свързват приемане на нишки от ревен с понижени равнища на холестерола.

5. Червени портокали

 Червен портокал

За разлика от обичайните портокали, алените портокали са единствено в сезон от декември до май, тъй като те разчитат на избрани климатични условия, с цел да развият своя червен цвят. Пурпурният пигмент се дължи на съществуването на антоцианини, антиоксиданти, които се срещат и при боровинки, малини, черен ориз и други храни. Отличителният мирис на аления портокал работи изключително добре в зимна зелена салата.

Знаете ли, че цветът оранжево е кръстен на плода, а не противоположното, а думата orange в британския език идва от санскритски език naranga, което значи ароматно.

Хранителни бележки: Червените портокали са богат източник на фибри и витамин С, само че явно, когато сърцевината на плода или сокът са изложени на въздух, наличието на витамин С понижава относително бързо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР