Сезонът за улов на всички видове риба много закъснява заради

...
Сезонът за улов на всички видове риба много закъснява заради
Коментари Харесай

Заради топлата морска вода сезонът за улов на риба закъснява с повече от месец

Сезонът за улов на всички типове риба доста закъснява поради относително високата температура на морската вода. Това сподели за Радио Варна Емил Милев от рибарското съдружие „ Черноморски изгрев “ и добави, че сафрид съвсем няма, а чернокопът към момента не се е появил в огромни количества.

„ Сезонът закъсня с повече от месец, надяваме се времето да се захлади и температурите да се намалят, с цел да се появи рибата “, сподели още рибарят.

След информациите, че риболовците на юг към този момент вадят паламуд, Емил Милев заяви, че на север паламуд към момента няма, а и по Южното Черноморие се ловят обособени екземпляри. На север риболовът сега е на барбуня, малко сафрид и лефер.

По-високата температура на водата води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, тъй като възбраните за улов не са съобразени с това, заяви доктор Радослава Бекова от Института по океанология към Българска академия на науките.

„ Наблюдаваме и друго притеснително събитие – рибата става все по-дребна. Това важи най-много за цацата и калкана “, сподели още доктор Бекова. Тя добави, че в Черно море има три водни пласта. Първият е горния пласт, който е кондензиран с О2. Третият се характеризира с това, че е богат на сероводород и в него няма живот. Между тези два пласта има един, който може да бъде наименуван „ буферен “ и който от ден на ден изтънява. „ Ако това изтъняване продължи и първия и третия пласт се смесят, не знам какво ще се случи с Черно море “, разяснява Радослава Бекова.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР