Сезонът на розобера в Брацигово е в разгара си. Местните

...
Сезонът на розобера в Брацигово е в разгара си. Местните
Коментари Харесай

Най-маслодайните рози са в Брацигово

Сезонът на розобера в Брацигово е в разгара си. Местните хора считат, че брациговската маслодайна роза е освен по-маслодайна от тази в Казанлъшко и Карловско, само че е най-маслодайна в света.Явно почвата тук и въздуха са по-благоприятни,разказват локалните. 
Още с навлизането общината на всички места се виждат розови масиви и десетки берачи,които събират розовия цвят.А мирисът на маслодайна роза се усеща на всички места във въздуха.  В Брацигово насажденията се разрастват от ден на ден. В момента по груби сметки към бунтовния град се отглеждат към 2 хиляди декара. Само в Равногор няма,но там в случай че засадят рози несъмнено ще ги берат през декември, майтапи  Илиян Банев,местен производител. Тук дъждовното време е добра вест. Когато розите са росни и влажни, се създава повече розово масло и то е по-добро.
За Илиян Банев развъждането на маслодайна роза е фамилен поминък. От няколко години обаче младият земевладелец самичък се грижи за масивите си. Той има 45 декара  с роза дамасцена и не счита да ги усилва. В момента е наел 10 служащия, с цел да прибере продукцията си от полето. Да намериш берачи на розов цвят не се оказва толкоз елементарно. Работата е трудоемка. Брането стартира 5,30 сутринта и продължава до към 10 часа. Тогава розовият цвят е най-маслодаен. В последните години много хора започнаха да се занимават с развъждане на маслодайна роза и служащите не доближава,разказа Банев. По думите му той и сътрудниците му разчитат на хора от локалното малцинство. И те към този момент са ъгъл, защото огромна част от ромите  търсят прехранване в чужбина. Само те се навиват да работят на полето. През последните години даже и ромите недостигат,тъй като множеството бягат в чужбина,където припечелват много повече. Тук им заплащат  по 1 лева на кг розов цвят. Това значи,че в най-хубавия случай надниците доближават по 20 лева и то в случай,че берачът работи бързо и без да почива. 
Друг проблем на розопроизводителите в Брацигово е,че нямат розоварна. Караме розовия цвят в Златосел, Казанлък или Стрелча. Това са спомагателни транспортни разноски. Понякога се постанова и да се чака,а по този начин розовият цвят губи своите качества,коментира Илиян Банев. 

Тази година  цените са много ниски. В момента кг цвят се изкупува на 2,5.. Прогнозите са,че може да падне и под 2 лв.. Ако това стане доста сътрудници ще се  откажат да берат, защото не могат да си върнат разноските. Колегите желаят да стачкуват. Аз съм за, стига всички да  са единни. Много от производителите като се получи срив в цените все се заканват,че ще режат розите и ще се откажат да ги гледат,обясни младият производител. Той обаче  категоричен,че няма да остави насажденията си. По думите му постоянно има спадове и възходи. Той помни и години, в които продукцията се е изкупувала на 90 стотинки. Тогава татко ми безусловно пусна служащите сами да берат и да предават цветовете,допълва Илиян Банев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР