Сезон 2023/24 вече започна, а черешката на тортата в първия

...
Сезон 2023/24 вече започна, а черешката на тортата в първия
Коментари Харесай

Господар на Пловдив може да е само един

Сезон 2023/24 към този момент стартира, а черешката на тортата в първия кръг е през днешния ден в 18:30 часа на „ Лаута “.

Там стартира Битката за Пловдив - Локомотив приема Ботев в 117-ото издание на дербито.

И то ще би трябвало да даде отговор на въпроса: „ Кой ще бъде стопанин на града най-малко до идващия конфликт? “. До момента салдото в дуелите е еднакъв. Черно-белите имат 41 победи, с толкоз е и безконечният противник, равенствата са 34, като Локо въпреки всичко може да се похвали с по-добра голова разлика 140-136.

Всъщност, везната не е наклонена и по още няколко индикатори. Равносметката от последните 10 срещи е 3 победи за черно-белите, 4 равенства и 3 триумфа за жълто-черните. Съперниците са печелили по един път служебно с по 3:0 – Локо през сезон 2009/10, а Ботев през 2013/14. До момента те са получили по 15 дузпи в борбата за Пловдив, като отборът от „ Лаута “ е осъществил 10, а противникът от „ Колежа “ 13…

Можем да продължим, само че дано погледнем към сегашното. Този път горещият конфликт (б.а. – термометрите ще демонстрират 35 градуса в началния час на срещата) ще загуби част от колорита си. Причината – Ботев няма да може да разчита на поддръжка от почитателите.

Заради реконструкцията на стадион „ Локомотив “ и неналичието на огромен бранш за посетители, който не е наоколо до последователи на домакините, двете управления се схванаха първите две дербита от акцията да са без гостуващи последователи. Залогът в борбата обаче остава все по този начин висок. Още повече, че противниците желаят да поемат по нов път.

През предходната акция Локо влезе в шестицата, само че нямаше сили за освен това. Разликата с отборите, които се снабдиха с евровизи бе прекомерно огромна.

Желанието на притежателите е тя да бъде стопена, бе направена метаморфоза в управлението, назначен нов изпълнителен шеф. Селекция като за офанзива на челото обаче не бе направена…Затова и задачата на Александър Томаш за надграждане няма да е по никакъв начин лека.

В Ботев пък взеха решение най-сетне малко да извърнат взор към „ Произведено в България “, откакто се стигна до такава степен в стартовата единайсеторка за пролетен мач да няма нито един роден футболист. За първи път в ерата „ Антон Зингаревич “ жълто-черните ще бъдат водени от непрекъснат роден треньор – Станислав Генчев.

Съблекалнята бе проветрена, селекцията обаче закъсня, което раздразни наставника. През предишния сезон Ботев се провали звучно – на фона на големия бюджет за малко да се окаже забъркан в борбата за оцеляване. Сега от отбора се чака огромен скок в класирането. Но най-малко първоначално едва ли ще е подготвен за това.

Днес за първи път от близо три години ще следим и български треньорски двубой в дербито. Причината да няма подобен бяха жълто-черните, които бяха водени поредно от Азрудин Валентич, Желко Копич, Бруно Балтазар (б.а. – и краткотрайно от Стефан Стоянов в самия завършек на предходната кампания). Последният случай е от 28 ноември 2020-а.

Дата, която смърфовете постоянно ще помнят, а за нея канарчетата не желаят и да се сещат. Тогава Локо, воден от Александър Тунчев, сгази противника, на който отпред бе тандемът Петър Пенчев – Георги Онов, с 6:0 на „ Лаута “ (б.а. – най-големият триумф за един от двата отбора в дербито).

От тогава обаче изтече много вода. Но още веднъж е време за Битката за Пловдив. Локо и Ботев да заповядат на арената.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР