Североизточният район е първи у нас по среден добив на

...
Североизточният район е първи у нас по среден добив на
Коментари Харесай

Североизточният район е първи у нас по добив на пчелен мед

 Североизточният регион е първи у нас по междинен рандеман на мед от едно пчелно семейство, който през 2017 година е 22,4 кг. С 2 888 тона мед той води и по годишен рандеман през 2016 година. През 2017 година най-вече мед е създаден в Северен централен регион – 3 271 тона, а минимум в Югозападния – 368. В Североизточния през същата година са добити 2 999 тона от пчелния артикул, оповестиха от Областния информативен център-Варна.

През 2016 година добивът на мед у нас е общо 10 218 тона, а през 2017 година - 11 807. При всички региони се следи наклонност на понижение на броя на пчелните фамилии, като се изключи Северен централен, където те са се нараснали от 157 663 през 2016-та на 174 890 през 2017 година Докато през 2016 година междинната цена на кг мед за крайния консуматор е 6,76 лева, през 2017 година тя е 7,30 лева

Данните бяха оповестени по време на представянето на плана BSB 136 - ITM BEE-BSB " Увеличаване на търговията и модернизацията на пчеларството и обвързваните браншове в Черноморския басейн “. Той се финансира от Програмата за териториално съдействие “Черно море “ 2014-2020 година и е с дълготрайност 24 месеца. Общият му бюджет е 758 303 евро, прецизираха от Областния информативен център-Варна.

Партньори по плана са организации от  пет страни от Черноморския басейн – Румъния, Молдова, Украйна, Турция и България. Водеща е Асоциацията Технопол на Галац, а от българска страна по него работи Агенцията за икономическо развиване Варна.

Неговата цел е да подкрепи развиването и модернизацията на пчеларския бранш и да насърчи стокообмена и партньорството в Черноморския басейн. В рамките на плана ще бъде основана мрежа от пчеларски производители в района, посредством която да се даде подтик на трансграничната търговия. Стимулирането на напредък и конкурентоспособност, както и подобряването на уменията и знанията на пчеларите също са цел на плана. Сред дейностите, които ще се извършват, са съвещания, образования, шерване на опит сред сътрудниците и основаване на контакти, създаване на азбучник с всички пчелни артикули в Черноморския район.

Румъния е на второ място в Европейския съюз след Испания по брой пчелни фамилии и на първо по произвеждане на мед, съобщи по време на срещата по плана Лауренти Драсовеан от Асоциацията Технопол на Галац. Страната развива сполучливо бранша с помощта на финансовата поддръжка от европейските фондове и националния бюджет. Като уязвимост той посочи ниското ползване на мед в Румъния – едвам 500 грама годишно на човек, както и навлизането на подправени артикули на пазара и неналичието на тласъци за производителите.

Украйна е в топ 5 на производителите на мед в целия свят, означи Олександ Савитски от Регионалната търговско-промишлена палата на Миколаив. Годишният

рандеман на мед е 50 хиляди тона. Сред проблемите в бранша са загубата на пчелни фамилии, потреблението на нездравословни торове и други

Общият експорт на мед на Молдова е 4,5 хиляди тона, показа Анатол Небунц от Бизнес център – Кахул. Той изрази вяра, че реализацията на плана ще докара до изцяло развиване на бранша и възстановяване на знанията посредством обмяна на опит сред сътрудниците.

Турция е вторият максимален производител на мед в света след Китай с годишно произвеждане от 110 хиляди тона, увери Мурат Аладаг от Агенцията за развиване на Източното Черноморие - Турция. Според него връзките сред районите, повишението на продуктивността и конкурентоспособността, залегнали в плана, ще доведат до мощен подтик на бранша.

Във Варненска област има пет пчеларски сдружения, в които членуват 200 производители – притежатели на към 2000 кошера, посочи техният ръководител Атанас Каракашев. По негови думи през последните години производството на мед понижава, а химизацията е тежък проблем за бранша.

През 2016 година пчеларите у нас са подкрепени с общо 4 379 000 лева, като всеки производител, отговарящ на изискванията, е получил по 11 лева на пчелно семейство. През 2017 година  Държавен фонд " Земеделие “ е превел 2 398 500 лева на 4 348 пчелари, а размерът на ставката за едно пчелно семейство е 4,77 лв.. 3 500 000 лева са разпределени за 2018 година Финансовата поддръжка се дава на бранша за справяне с следствията от неподходящите климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед, прибавиха от ОИЦ-Варна.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР