Съобщава се, че Ким Чен Ун е на път за Русия, докато Владимир Путин пристига във Владивосток за евентуална среща

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглежда е във влак, пътуващ
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглежда е във влак, пътуващ за Русия, съобщиха в понеделник множество южнокорейски медии, позовавайки се на правителствени служители, за потенциална среща с руския президент Владимир Путин

Нито Русия, нито Северна Корея са потвърдили официално срещата, но според съобщенията Путин е пристигнал в източния руски град Владивосток в понеделник, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, според държавната телевизия Русия 24.

Последните медийни съобщения идват, след като американски официални лица предупредиха миналата седмица, че се очаква Ким и Путин да се срещнат, докато преговорите за оръжия напредват между двете им страни – въпреки че не е дадена конкретна дата или място за тази потенциална среща.

Ако посещението се осъществи, това ще отбележи първото пътуване на Ким в чужбина след пандемията Covid-19. Тъй като границите й бяха затворени поради това през по-голямата част от последните три години, Северна Корея едва наскоро започна да облекчава ограниченията за пътуване.

Освен това това щеше да бъде едва 10-тото пътуване на Ким от поемането на власт през 2011 г. Всички те бяха през 2018 г. и 2019 г., когато севернокорейският лидер участва в преговори за своите ядрени оръжия и ракетни програми на три срещи с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп – едната в Сингапур, един в Ханой и един в демилитаризираната зона (DMZ), разделяща Северна и Южна Корея.

Ким също направи четири пътувания до Китай през тези две години, за да се срещне с китайския лидер Си Дзинпин, и той се срещна веднъж с Путин във Владивосток през април 2019 г. Оставащото пътуване беше до DMZ през 2018 г., за да се срещне с тогавашния президент на Южна Корея Мун Дже. -във.

Владивосток се намира на 130 км (80 мили) от границата със Северна Корея.

Говори се, че лидерът на Северна Корея предпочита да пътува в луксозен брониран влак – както правеше баща му преди него – но пътуванията с железопътен транспорт представляват по-малко от половината от пътуванията му в чужбина. Три от тези девет пътувания са направени със самолети и две, и двете до DMZ, с кола.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу също посети Пхенян през юли в опит да го убеди да продава артилерийски боеприпаси.

Миналия вторник съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан предупреди, че Северна Корея ще „плати цена“, ако сключи оръжейна сделка с Русия, въпреки че не даде подробности за тези потенциални последици.

Северна Корея вече е под санкции на ООН и САЩ, наложени заради програмата на Пхенян за оръжия за масово унищожение.

Потенциалната среща Путин-Ким може да доведе до това Пхенян да се сдобие с оръжия, до които тези санкции му забраниха достъп от две десетилетия, особено за програмата му за балистични ракети, способни да носят ядрени ракети.

Това идва и след като повече от година и половина война в Украйна остави руската армия опустошена, изтощена и нуждаеща се от доставки.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР