Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и южнокорейският президент Мун Дже

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и южнокорейският президент Мун Дже
Коментари Харесай

Северна и Южна Корея обещаха край на войната и пълно ядрено разоръжаване

Севернокорейският водач Ким Чен Ун и южнокорейският президент Мун Дже Ин на общата си граница.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Северна и Южна Корея оповестиха, че ще работят за цялостно нуклеарно разоръжаване на Корейския полуостров на историческата си среща на върха през днешния ден, предадоха " Йонхап " и Би Би Си. Те също по този начин са се договорили да работят, с цел да трансфорат прекратяването на огъня, с което завършиха бойните дейности на Корейската война, в кротичък контракт. Срокът, който си сложиха севернокорейският водач Ким Чен Ун и южнокорейският президент Мун Дже Ин за формалното преустановяване на войната, е до края на годината. Северът и Югът механически са във война, защото не подписаха контракт след края на спора през 1953 година

Решенията, оповестени на историческата среща на върха (първата за двете Кореи, извършена от южната страна на границата), идват единствено месеци откакто напрежението на полуострова се увеличи поради нови нуклеарни и ракетни проби на режима на Ким Чен Ун, който насочи закани и към Съединените щати. Независимо от това в края на предходната седмица Ким разгласи, че поставя завършек на тестванията. Южна Корея също направи отстъпки, като се оказа да популяризира агитация по общата граница.

Обещанията идват на фона на предстоящата този месец среща сред Ким и американския президент Доналд Тръмп, датата на която към момента не е доказана. Те бяха предшествани - при формалното посрещане на Ким - от оповестената " нова история на мира " за която водачът заприказва 11 години след последната среща на сходно равнище сред Севера и Юга.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР