Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е издал заповед затворената гранична гореща

...
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е издал заповед затворената гранична гореща
Коментари Харесай

Ким Чен-ун нареди отваряне на "горещия телефон" за диалог с Южна Корея

Севернокорейският водач Ким Чен-ун е издал заповед затворената гранична " гореща линия " с Южна Корея да бъде отворена още веднъж през днешния ден в 15.30 ч. локално време (06.30 ч. по Гринуич) за диалози, заяви държавната телевизия на Корейската народно-демократична република, представена от " Ройтерс ".

Само ден по-рано Сеул предложи на Пхенян среща на високо равнище идната седмица, на която да бъде контрактувано изпращането на севернокорейски тим на игрите в Пьончан през февруари. Ким Чен-ун преди този момент сподели, че Северна Корея е " отворена на разговор " със Сеул и че би могла да изпрати делегация.

Каналът за връзка сред двете Кореи беше затворен от предходната година поради напрежение към взаимната промишлена зона в Кесон, от севернокорейската страна на границата. Преговори на високо ниво не са водени от декемеври 2015 година

Според севернокорейски представител двете страни ще обсъдят " практическите въпроси ", свързани с предлагането за присъединяване на игрите, съобщи Би Би Си. За " Франс прес " президентът на Южна Корея Мун Дже-ин е споделил, че възобновяване на канала за връзка е " доста значимо " и " основава атмосфера ", в която връзките ще са вероятни когато и да е.

Сигналите за разведряване сред Пхенян и Сеул идват на фона на нова словесна престрелка сред Ким и американския президент Доналд Тръмп. След като севернокорейският водач разгласи, че страната му ще стартира всеобщо произвеждане на ракети и нуклеарни глави и че нуклеарният бутон е постоянно до него на бюрото му, Тръмп отговори в " Туитър ", като заплаши с по-голямата си мощност като държавен глава на Съединените щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР