Севернокорейската армия предприе интензивно раздаване на медикаменти, предназначени за борба

...
Севернокорейската армия предприе интензивно раздаване на медикаменти, предназначени за борба
Коментари Харесай

Над 1,5 млн. болни от коронавирус в Северна Корея, Ким прати армията да бори вируса

Севернокорейската войска предприе интензивно разпределяне на лекарства, предопределени за битка с епидемията от КОВИД-19. Това заяви севернокорейската осведомителна организация КЦТА, като осведоми за близо 1,5 милиона случаи на „ тресчица “ в страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Севернокорейският водач Ким Чен-ун разпореди общонационална карантина в опит да възпре разпространяването на вируса в страната, чието население не е имунизирано. Той изпрати войската на помощ в битката с епидемията, като изрази недоволството си от метода, по който се води тази битка.

Стотици военни от Народната войска на Корея с камуфлажни облекла се събират в столицата Пхенян, се вижда на фотоси, публикувани от КЦТА.

Армията „ незабавно разположи мощните си сили във всички аптеки в град Пхенян и стартира да дава лекарства, предлагайки услугата непрекъснато “, съобщи КЦТА.

На фотография на организацията се виждат бойци, маршируващи наоколо до дълга колона камиони в маслиненозелен цвят.

Ким Чен-ун остро разкритикува през вчерашния ден държавното управление и здравните управляващи за това, че не се оправят с преодоляването на епидемията и, по-специално, поради неспособността им да поддържат аптеките непрекъснато отворени.

След като КНДР заяви в четвъртък, че е записала първия си случай на заразяване с коронавирус, Ким персонално се зае с битката против епидемията, която, по думите му, провокира „ огромни разтърсвания “ в страната.

Властите осведомиха за над 1,48 милиона случая на „ тресчица “ и за 56 умряли, откогато КОВИД се е появил в страната. Според тях „ минимум 663 910 души получават медицински грижи “.

Властите поведоха по-интензивни пропагандни акции в медиите, а фармацевтичните лаборатории усилиха производството на медикаменти, съобщи КЦТА.

Севернокорейската здравна система бе класирана на 193 място от общо 195 в разнообразни страни в миналогодишен разбор на университета „ Джонс Хопкинс “.

Общоизвестен е дефицитът на съоръжение и консумативи в лечебните заведения из страната, които имат малко отделения за интензивни грижи.

Според специалистите КНДР не разполага с никакво лекуване против КОВИД-19 и няма благоприятни условия за всеобщо тестване на популацията.

„ Повечето севернокорейци страдат от хронично недохранване и не са имунизирани, в страната на практика към този момент няма медикаменти, а здравната инфраструктура е неспособна да се оправи с пандемията “, споделя Лина Юн, изследователка кореистка в „ Хюман райтс уоч “.

Тя прикани интернационалната общественост да обезпечи на Северна Корея лекарства, ваксини и инфраструктури.

До момента Пхенян не е дал отговор на сходно предложение от Сеул, съобщи южнокорейското министерство на обединяването.

Новият президент на Южна Корея Юн Сук-йол застана на по-твърди позиции по отношение на КНДР, която разполага с нуклеарни оръжия, спрямо тези на своя предходник.

Вчера президентът съобщи пред Народното събрание, че „ без съмнение ще даде нужната помощ на севернокорейския народ “, стига той да я одобри.

Въпреки здравната рецесия нови сателитни фотоси демонстрират, че Северна Корея е възобновила от дълго време прекратеното строителство на нуклеарен реактор.

Вашингтон и Сеул подозират, че Пхенян приготвя нуклеарен опит – седми в историята на страната и първи от 2017 година, за да отвлече вниманието на севернокорейското население от здравната рецесия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР