Северна Македония започна да поставя разяснителни надписи на паметниците и

...
Северна Македония започна да поставя разяснителни надписи на паметниците и
Коментари Харесай

Скопие започна да отстранява Звездата на Вергина от публични места

Северна Македония стартира да слага разяснителни надписи на паметниците и да отстранява Звездата от Вергина от знаците на държавни институции и обществени места според Преспанското съглашение с Гърция, съобщи организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

" В чест на Александър Велики, историческа фигура, която принадлежи на античната елинистична история и на международното културно завещание. Тук е показан като боец на кон " - по този начин ще написа към този момент на паметника Воин на кон на централния площад в Скопие.

Подобни текстове ще бъдат сложени и на други монументи на персони от древността, които са сложени в няколко града на страната. Текстовете ще бъдат на македонски, албански и британски език.

Започва и отстраняването на Звездата от Вергина, която бе изобразена върху първия байрак на страната, само че по-късно отстранена, откакто Гърция наложи комерсиално ембарго на Македония. Звездата ще бъде отстранена освен от знаците на публични здания и институции, само че и от капаците на шахтите в столицата.

Преспанското съглашение, подписано на 17 юни 2018 година и утвърдено от парламентите на двете страни при започване на тази година, сложи изискване Северна Македония да се откаже от всевъзможни искания за връзки с културата на антична Македония и нейните знаци. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР