„Северна Македония ще приеме чрез процес на включване План за

...
„Северна Македония ще приеме чрез процес на включване План за
Коментари Харесай

Само в Клуб Z: какво предлага Париж на Скопие? План за защита на малцинствата

„ Северна Македония ще одобри посредством развой на включване План за дейности, ориентиран към отбраната на правата на лицата, принадлежащи към малцинствата или общностите, в това число в областта на недискриминацията, битката против речта на омразата, образованието, като сътвори ефикасни ограничения, механизми за докладване и идентифициране на виновните институции. “

Това се съдържа в предлагането на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което бе връчено през днешния ден на Народното събрание в София. Клуб Z разполага с документа.

Никъде в документа не са упоменати поименно малцинства. Но е ясно, че става дума най-вече за хората с българско съзнание в някогашната югославска република.

Властите в Скопие би трябвало да извърнат особено внимание на отбраната и недискриминиращото отношение към тези лица, се споделя още в предлагането. За гарантиране на необратимостта на напредъка в тези сфери и тяхното цялостно и дейно използване този прогрес ще бъде деликатно наблюдаван от Европейската комисия. Тя постоянно ще рапортува на Съвета.

„ Преговорите стартират въз основа на на това, че Северна Македония съблюдава и е ангажирана с насърчаването на полезностите, върхо които се основава Европейски Съюз, упоменати в член 2 от Договора за Европейския съюз (ДЕС), а точно зачитането на човешкото достолепие, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитането на човешките права, в това число правата на лицата, принадлежащи към малцинствата “, е записано в препоръчаната от Париж преговорна рамка.

Тези условия за част от Критериите от Копенхаген, напомнят от френското председателство. Напредъкът на договарянията ще зависи от напредъка на Скопие в подготовката за присъединението към Европейски Съюз и стимулирането на икономическото и общественото доближаване.

Що се отнася до превода на европейското законодателство на македонски език, председателството взема поради изразените и от България, и от Северна Македония планове да излязат с едностранни заявления за македонския език.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР