Северна Македония бързо да започне преговори с ЕС, настояват американците

...
Северна Македония бързо да започне преговори с ЕС, настояват американците
Коментари Харесай

 Помощ за Украйна и отпадане на визите за САЩ договарят Блинкен и Габриел  

Северна Македония бързо да стартира договаряния с Европейски Съюз, упорстват американците
Министерство на външните работи не отстъпва - първо да впишат българите в конституцията
Помощта за Украйна да продължи, да се засилят двустранните връзки по линия на защитата и по тази на НАТО, а визите на българи за Съединени американски щати да отпаднат - това са разискали в телефонен диалог в сряда министърът на външните работи и вицепремиер Мария Габриел и американският държавен секретар Антъни Блинкен.

“Държавният секретар изрази поддръжка за новото държавно управление на Република България и поздрави неговата ясна евро-атлантическа ориентировка ”, оповестяват от българското Външно. Блинкен и Габриел са разискали и визитата на украинския президент Володимир Зеленски в София, което се реализира близо месец след встъпването на кабинета - на 6 юли.


Ден преди двамата да беседват пък се разбра, че на посещаване в страната ни е бил и шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов. Той е една от водещите фигури на Киев във войната против Русия. Информацията за визитата му бе сбита, само че се разбра, че е бил при министъра на защитата Тодор Тагарев и шефа на работа “Военно разузнаване ” Венелин Венев. Говорили за “състоянието на районната и интернационалната сигурност, вероятностите за развиване на ситуацията и други тематики от съвместен интерес ”. Обсъден е бил и уеб сайтът “Миротворец ”, разгласил имената на български жители - публицисти и политици, които бяха оповестени за врагове на Украйна.

“Миротворец ” не е бил съответна тематика с госта ми

от предходната седмица. Той доста повече сподели в свое телевизионно изявление ”, разяснява през вчерашния ден Тагарев пред публицисти.

А запитан дали публикуването на имената им в този уебсайт съставлява опасност за тези хора, отвърна: “Това е неправителствен уебсайт на група жители, които изричат незадоволство към изявления, или бих споделил агитация, която в частност накърнява ползите на Украйна и поддържа съветските тези в този спор ”.

Министърът на защитата Тодор Тагарев и шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов на срещата в София

СНИМКИ: САЙТЪТ НА ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ, РОЙТЕРС
Министърът на защитата Тодор Тагарев и шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов на срещата в София СНИМКИ: САЙТЪТ НА ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ, РОЙТЕРС

Старите БТР-и на полицията, които държавното управление реши да изпрати за Украйна, към момента не са потеглили, разгласи по-рано министърът пред “Евронюз ”.

“За това би трябвало да има решение и на Народното събрание, което ще се случи след ваканцията на депутатите и тогава ще стартира работа по доставката на машините. За другата помощ - лишава месеци да дойде това, което би трябвало, там където би трябвало ”, добави Тагарев.

Последно през юни България утвърди втори пакет военна помощ за Киев, по-голямата част от нея включва муниции, само че има и остаряло въоръжение, към този момент излишно за българската войска.

Освен в областта на сигурността в района в подтекста на войната в Украйна Съединени американски щати са декларирали подготвеност да оказват помощ и за обезпечаването на “диверсификация на енергийните източници в посока по-чисти, по-сигурни доставки и технологии ”. Това пък излиза наяве от известие на Държавния департамент на Съединени американски щати за диалога сред Блинкен и Габриел.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР