Северна Корея потвърди днес, че затваря някои от посолствата си

...
Северна Корея потвърди днес, че затваря някои от посолствата си
Коментари Харесай

Северна Корея затваря някои от дипломатическите си мисии

Северна Корея удостовери през днешния ден, че затваря някои от посолствата си в чужбина - решение, което съгласно Южна Корея е следващ знак за икономическите проблеми на Севера на фона на непрекъснати интернационалните наказания, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано тази седмица държавното управление в Южна Корея сподели, че Северна Корея се готви да затвори посолствата си в Уганда, Ангола и Испания , както и консулството в Хонконг, защото наложените наказания пречат на Пхенян да прави противозаконна активност в чужбина и да печели пари за оперативните си разноски. 

Според данни на южнокорейското държавно управление Северна Корея има дипломатически връзки с повече от 150 страни, само че обслужва единствено към 50 дипломатически задачи в чужбина.

Министерството на външните работи на Северна Корея сподели през днешния ден, че " ще затвори някои и ще отвори нови посолства в други страни " в сходство с неназовани промени в интернационалната среда и външната политика на Севера. Южнокорейски представители обаче за момента не са удостоверили, че Северна Корея в действителност открива нови дипломатически задачи в чужбина. 

В изказване, оповестено на уеб страницата на севернокорейското министерство, неизвестен представител сподели, че е обикновено суверенните страни да местят дипломатическите си сили в чужбина, следвайки националните си ползи. Съобщава се още, че Северна Корея ще продължи да подхваща " нужните дипломатически ограничения " в името на дълготрайните външни връзки, само че не се дава повече информация.

Севернокорейските посолства и задачи в чужбина са свързвани със случаи на контрабанда и други противозаконни търговски действия, с които страната финансира оперативните си действия и прибира незабавно нужната задгранична валута назад в страната.

Южнокорейското министерство на националното обединяване сподели през вчерашния ден, че Северът е решил да закрие някои от дипломатическите си задачи, тъй като мъчно печели задгранична валута поради интернационалните наказания, наложени по отношение на нуклеарните и ракетните проби, които страната прави. Външното министерство на Сеул сподели още, че Северна Корея евентуално ще затвори и други посолства. 

Държавната медия на Севера сподели по-рано тази седмица, че посланиците в Ангола и Уганда са създали " прощални " визити при водачите на страните. 

В последните години слабата севернокорейска стопанска система пострада поради рестриктивните мерки, свързани с пандемията и неприятното ръководство, отбелязва АП. Организации, които наблюдават обстановката, обявиха, че няма признаци на филантропична рецесия или обществен безпорядък, които да застрашат ръководството на водача Ким Чен-ун .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР