Северна Корея планира второ изстрелване на шпионски сателит през следващите дни: Япония

...
Северна Корея информира Япония, че планира да изстреля военен сателит
Коментари Харесай

Северна Корея информира Япония, че планира да изстреля военен сателит през следващите дни, по-малко от три месеца след като първият опит завърши с неуспех, когато сателитът се разби в морето.

Офисът на японския премиер Фумио Кишида каза, че Пхенян е информирал Япония за планираното изстрелване и че Кишида е инструктирал правителството си да работи със Съединените щати, Южна Корея и други нации, за да настоява за отмяната му.

Ние „силно призоваваме Северна Корея да прояви сдържаност и да се въздържа от провеждане на изстрелване“, написа офисът на Кишида в X, известен преди като Twitter.

Японската брегова охрана каза, че „изстрелването на сателитната ракета“ ще се състои между 24 и 31 август с три обозначени опасни зони: Жълто море, Източнокитайско море и водите източно от филипинския остров Лузон.

През май Пхенян изстреля това, което описа като първия си военен разузнавателен сателит, но новата ракета за изстрелване на сателит „Chollima-1“ завърши с неуспех. Държавната информационна агенция KCNA каза, че това се дължи на нестабилност в двигателя и горивната система.

Япония, САЩ и Южна Корея осъдиха изстрелването като нарушение на резолюциите на ООН, забраняващи на ядрената държава да използва технология за балистични ракети.

Анализатори казаха, че има значително припокриване между разработването на междуконтинентални балистични ракети и възможностите за изстрелване в космоса.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун превърна разработването на военен шпионски сателит в приоритет на своя план за модернизация на армията.

Южна Корея спаси отломките от изстрелването на 31 май в операция, включваща флота от военноморски спасителни кораби, машини за почистване на мини и дълбоководни водолази.

След анализ на частите, министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че сателитът „няма военна полза“.

Изстрелването беше шестият опит на Северна Корея да изведе сателит в орбита и първият от 2016 г. насам.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР