Северна Корея е ускорила работите по изработване на детайли за

...
Северна Корея е ускорила работите по изработване на детайли за
Коментари Харесай

Пхенян работи активно по нов ядрен реактор, предупреди международната атомна агенция

Северна Корея е ускорила работите по разработване на елементи за нов нуклеарен реактор, който строи, и продължава да употребява съществуващия реактор, който обезпечава гориво за атомни бомби. Това се споделя в отчет на Международна организация за атомна сила (МААЕ), представен от Българска телеграфна агенция. Документът е квалифициран за годишната конференция на организацията на Организация на обединените нации за нуклеарен контрол.

В него се показва, че " в апаратура за произвеждане на реактор за лека вода има признаци за нараснала интензивност, съвпадащи с производството на някои съставни елементи за реактор ". В отчета написа още, че " не са следени признаци за доставка или монтиране на огромни съставни елементи за реактор ".

Очаква се новият реактор да бъде по-голям от настоящият пробен в Йонбьон, за който има индикации, че е в употреба. Предполага се, че в Йонбьон работят и центрофуги за обогатяване на уран, споделя МААЕ.
В предходния отчет на организацията на Организация на обединените нации се посочваше, че първият реактор е презареден през 2015 година и че неговите горивни пръти ще траят до края на 2017 година

МААЕ няма достъп до Северна Корея и следи за дейностите й най-вече посредством сателитни изображения, означи Ройтерс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР