Северна Ирландия да остане в Митническия съюз на ЕС по

...
Северна Ирландия да остане в Митническия съюз на ЕС по
Коментари Харесай

Brexit - новото предложение на Борис Джонсън изглежда като изместване на проблема

Северна Ирландия да остане в Митническия съюз на Европейски Съюз във връзка с стоките, само че не и на услугите – това е същността на новото предложение по Brexit, което даде обещание английският министър председател Борис Джонсън. BBC прецизира, че това значи въвеждане на нов митнически надзор. Реално той обаче се " измества " – вместо сред Ирландия и Северна Ирландия, отива на границата сред Англия и Северна Ирландия. Това значи фактическо преместване на ирландската граница.
Планът на Джонсън е обобщен в седем точки, като неповторимото в тази ситуация е, че той натъртва върху Споразумението от Белфаст – че никога Англия няма да наложи твърда граница сред Северна Ирландия и Ирландия. Това е главният въпрос на Brexit и обаян кръг – появяването на твърда граница вещае възобновление на ИРА, само че неналичието ѝ де факто значи, че във връзка с стоките и услугите Европейски Съюз постанова волята си на Обединеното кралство, защото няма да има смяна в комерсиалните връзки, а тъкмо самостоятелната комерсиална политика на Обединеното кралство след излизането от Европейски Съюз беше главното заричане на поддръжниците на Brexit, в това число Джонсън.
В новия проект обаче категорично написа, че Северна Ирландия и Ирландия ще станат " обособени митнически територии ", с митнически надзор във връзка с стоките. Щяло обаче да има регулаторен надзор сред Англия и Северна Ирландия до края на така наречен директен интервал т.е. до договаряне на комерсиална договорка сред Лондон и Брюксел след Brexit и това значело, че няма да има потребност от въвеждане на подобен режим сред Северна Ирландия и Ирландия, което значело, че се резервира настоящето състояние – съгласно заключенията на предложенията. Посочено е и, че селскостопанските артикули от Европейски Съюз ще влизат през Ирландия в Северна Ирландия по сегашните правила на Европейски Съюз, само че към този момент при границата с Англия ще има митнически надзор. Същото се отнася и за промишлените артикули. Освен това, в новото предложение е конкретизирано, че митническият надзор сред Англия и Северна Ирландия ще е гаранция, че в Европейски Съюз няма да влязат артикули, които са неразрешени за импорт.
В проекта написа и, че всичко това не се отнася до артикули с генезис " Ирландия ", идващи към Англия, както и за английски артикули, предопределени за Ирландия.
Изрично е посочено, че Народното събрание на Северна Ирландия ще има глас по предложенията и първо би трябвало да ги утвърди, като на всеки 4 години ще може да ги преразглежда.
Ирландският министър председател Лео Вардакар към този момент разяснява, че предложенията на Джонсън не покриват напълно концепциите на защитния механизъм за ирландската граница (т.е. оставането на настоящия митнически режим до договаряне на нова комерсиална договорка сред Англия и ЕС) и не подсигуряват мира в Северна Ирландия. Вардакар обаче добави, че желае съглашение и се надява диалозите да продължат. Все още публично работещият като ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер също не е във екстаз, а от Европейския парламент сигналите са, че предлагането няма да мине. Отговарящият от страна на Екологичен потенциал за Brexit Ги Верховщад предизвести, че ще има особено конкретизиране „ точка по точка ” от страна на Народното събрание какво не е задоволително в проекта. На конференция на торите обаче Борис Джонсън предизвести, че единствената опция на неговия проект е корав Brexit. Очаква се да има интензивни договаряния сред Лондон и Брюксел, до 17 октомври.
Засега Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз най-късно на 31 октомври, само че английският парламент гласоподава " за " алтернатива за ново тримесечно отсрочване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР