Северен поток-2 вече отиде в реката, но може да спре

...
Северен поток-2 вече отиде в реката, но може да спре
Коментари Харесай

Анализатор за войната: Срив за Газпром, Северен поток ”се удави”, катастрофа и за Турски /Балкански/ поток

Северен поток-2 към този момент отиде в реката, само че може да спре и съвсем целия експорт на Газпром за Европа. Независимо по каква причина - Путин обезумява изцяло и стопира кранчето, Европейски Съюз е засегнат от нови съветски жестокости в Украйна и отхвърля да купува съветски газ, разплащанията за него стават невъзможни или пък в хода на боевете украинската газопреносната инфраструктура бива развалена. Днес стана ясно, че италианската ЕНИ се отдръпва от тръбопровода " Син поток ", който доставя по 16 милиарда куб. м годишно непосредствено от Русия в Турция. Сянката на злополуката надвисва и над българското продължение на Турски поток - така наречен Балкански поток. Респективно и върху притежателя му - държавната Булгартрансгаз.

Кризата несъмнено ще докара до преосмисляне на енергийните действителности в Европа. Вече има сигнали, че немското държавно управление счита да не изважда от употреба до края на годината всички нуклеарни централи, както бе планувано. Освен това Германия ще строи терминали за полутечен газ и ще одобри закон за минимално равнище на запасите в газовите складове (това последното не знам по какъв начин може да се реализира без съветския газ). Появява се слаба светлина в тунела и за българската въглищна промишленост.

Нефтът също към този момент е устойчиво над $100 за барел. От пазара надали внезапно ще изчезнат всичките 5 млн. барела на ден, които изнася Русия, само че несъмнено ще намалеят. Глътка въздух в размер до 1,3 млн. барела дневно може да даде нова договорка за иранската нуклеарна стратегия и повдигането на глобите против Техеран.

Но най-важното е дали ще отслабнат отрицателните настроения против вложенията в нефто- и газодобива в Европейски Съюз. Ако се наложи да изключат от сметките Русия, европейците би трябвало да усилят личния рандеман на изкопаеми горива. А в този момент банките и застрахователите гледат извънредно скептично към този бизнес и в него се влага доста малко.

Пламен Димитров

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР