Севделина Джонгарска се занимава с управление на образователна институция за

...
Севделина Джонгарска се занимава с управление на образователна институция за
Коментари Харесай

Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки ученици с увреден слух на младежки форум в Италия

Севделина Джонгарска се занимава с ръководство на просветителна институция за деца с повреден слух. Вече 14 години е шеф на ССУ с ДГ за ДУС „ Проф. Д-р Д.Денев” в град София. Завършила е магистърска степен на подготовка в СУ „ Св. Климент Охридски” по специалностите дефектолог, което включва способи на образование на деца с повреден слух, деца с нарушено зрение и деца с логопедични проблеми, преподавател по британски език и португалска лингвистика. Повод на срещата е идния състезателен лагер в Италия през 2018 година, проведен и подсилен от съдружие „ Маринела”.

През месец юли 2017 година сдружението завоюва финансиране по плана 2017-2-BG01-KA105-036561 „ Равен старт и интеграция посредством спорт “ по Програма „ Еразъм+” 2014-2020, Ключова активност 1 „ Мобилност “, бранш „ Младеж “.

Г-жо Джонгарска, от 14 години сте шеф на ССУ „ Проф. Д-р Д. Денев”, работите всекидневно с учениците и сте мощно ангажирана с интеграцията на младежите с повреден слух. Смятате ли, че през последните години практиките за работа с тях са се подобрили и в България съществуват положителни благоприятни условия за реализация?

Да, сигурно считам, че сензитивно равнището на практиките се е повишило и мога да кажа, че следваме европейския модел за работа с деца и младежи. Светът се развива все по – интензивно и е значимо ние, експертите, да бъдем гъвкави и да даваме своя най-много в работата и връзката с тях.

През месец юли 2017-а година вашето учебно заведение, взаимно със съдружие „ Маринела”, завоюва интернационален план „ Равен старт и интеграция посредством спорт по Програма „ Еразъм+”. Разкажете ни какво съставлява той и какви ще са участниците в него?

Инициатор на партньорството ни е съдружие " Маринела ", като това е поредна наша обща самодейност. Съвместното ни съдействие и осъществяване на този план ще даде опция на младежите със специфични потребности от три страни - България, Турция и Италия да вземат присъединяване в 9-дневен юношески продан „ Равен старт и интеграция посредством спорт “, който ще се организира в Италия, град Генуа. Целта на спортния лагер, с изключение на да интегрира младежите с разнообразни потребности, е и да реализира продан на положителни практики, на история на етноси и просвета. На учениците занапред им е забавно с какво се занимават техните връстници, по какъв начин се оправят в учебно заведение, какви ползи имат. В младежката подвижност ще вземат присъединяване младежи със специфични потребности, с повреден слух и говорни недостатъци, както и младежи в неравностойно състояние заради финансови аргументи.



С какви занимания и практики ще бъдат ангажирани учениците, постанова ли се специфична подготовка за дейностите, които им предстоят?

Наложи ни се да почетем за корените на много от обичаните детски форми на спортове и игри, на които сме играли и вие, и аз – децата ще би трябвало да показват разнообразни старинни спортове от своите страни. Ще правят и подготовка на осведомителна листовка, в която ще бъдат разказани известни и присъщи за трите страни тематики на спортна тема, както и резултатите от осъществените действия.

Има и крайна демонстрация – съставяне на интернационалните тимове и игри без спортен темперамент. На децата следва и да се срещнат и с присъщите особености на спорта в Италия, спортът в другите му посоки като спорт за всички, спорт за хора с увреждания, спорт за деца в учебно заведение и спорт в свободното време.

Каква беше страстта на младежите, когато схванаха за идното странствуване?

С огромна наслада учениците одобриха тази невероятна опция. Особено щастливи бяха, когато схванаха, че ще пътуват отвън България и ще опознаят нови другари и места. Не са взели участие в стратегии за продан на положителни практики до момента, а някои от тях в никакъв случай не са напускали страната и пътували на открито. Безкрайно са заинтригувани от опцията, която им се дава. От няколко дни гледат в интернет къде се намира мястото до където ще пътуват, четат за страните на другите участници, преглеждат фотоси, разясняват между тях. Нямат самообладание да се срещнат и с останалите деца от интернационалния продан.

Споменахте, че това е поредна взаимна самодейност на съдружие „ Маринела” със ССУ „ Проф. Д-р Д. Денев”, разкажете ни в какви планове са взели участие вашите възпитаници?

През последните години екипът на сдружението непрестанно работи с нашите възпитаници – децата са чести посетители в литературния клуб „ Чети с нас”, проведен от хотел „ Маринела”, взеха и присъединяване и в благотворителния план „ My HeART”, където имаха опцията да се срещнат с тайните на изкуството да пишеш и рисуваш красиво посредством краснопис. Сдружение „ Маринела “ поддържа и тринадесетата национална научно-практическа конференция за рехабилитация на деца „ Ти чуваш “, която се организира на 31-ви март 2017 година. Мероприятията постоянно са били за интеграция, професионално развиване, поддръжка и насърчаване на спортния им гений. Това, несъмнено, са единствено част от общите ни действия. Относно бъдещия план – считам, че това е страховит късмет за децата, който ще им предложи нови благоприятни условия и ще им сътвори приятни страсти, ще им разреши да се срещнат с нови култури, да обменят хрумвания и положителни практики.



Вашите възпитаници са спортни гении - имате десетки награди на тима Ви по волейбол. Кой е зает с тяхната физическа подготовка?

С физическата подготовка на децата се занимават учителите от учебно заведение, които имат дипломи за треньори по волейбол и са били сполучливи състезатели в този спорт.

Най-голямата интернационална премия е, че като народен тим на България нашите възпитаници станаха шести в света във Франция и показаха страната ни почтено.

Какви други ползи имат учениците ви отвън образователните занимания?

Обичат да се занимават с изкуства, да поддържат връзка с другари, да рисуват, да творят.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР