Сесиите на Общинския съвет, както и всички обществени обсъждания, семинари,

...
Сесиите на Общинския съвет, както и всички обществени обсъждания, семинари,
Коментари Харесай

Съюз за Пловдив: Сесиите на ОбС да се предават онлайн

Сесиите на Общинския съвет, както и всички публични разисквания, семинари, празници, образования и награждавания, които се организират в залата на градския парламент, да се излъчват онлайн в уеб страницата на Община Пловдив и в обществените мрежи – Фейсбук и YouTube. Това предложение внася за гласоподаване зам.-председателят на Общинския съвет Евелин Парасков от името на групата на „ Съюз за Пловдив “.

За непосредствено предаване в интернет в бюджета за 2019 година би трябвало да бъдат обезпечени 38 000 лв., от които 20 000лв. за закупуването и монтирането на техника и 18 000 лева за възнаграждение на механически лица, които да обезпечат процеса.

„ Работата на Общинския съвет би трябвало да е обществена и транспарантна. Излъчването на сесиите е изцяло допустимо, елементарно и няма да е по никакъв начин скъпо, а резултатът ще е огромен. Нормативната база разрешава всеки жител и представители на медии да снимат всичко, което се случва в залата на Общински съвет “, акцентира Парасков.

През последната година сесиите се предаваха наживо в обществените мрежи по самодейност на „ Съюз за Пловдив “. „ Направихме го, с цел да покажем, че директното лъчение е допустимо и потребно за пловдивската общност. Това обаче е работа на общинската власт “, смятат съветниците и припомнят, че тази процедура към този момент е въведена в доста общини в България.

Гражданите имат право на пряк достъп до информация за разискванията и решенията, които се взимат от най-важния орган на локалното самоуправление – Общински съвет. Интернет и обществените мрежи трансформираха света, в който живеем. Днес огромна част от ежедневните интензивности протичат онлайн – кореспонденцията, банкирането, потреблението, медиите. Бизнесът и предприемачеството са немислими, без да употребяват опциите на интернет и обществените мрежи.

„ Всички приказваме, че са нужни ограничения за справяне с всеобщата операция и подправените вести, a предаването на сесиите и публичните разисквания онлайн е една такава мярка. Стриймът на видео наличие е една от най-популярните действия в интернет. С изключителни темпове тази технология прави информацията доста по-достъпна. Колкото някои политици и да се опасяват от прозрачността при вземането на значимите решения в града и страната ни, тя ще настъпи “, разяснява Евелин Парасков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР