Серията от земетресения в Македония продължават. Има ли опасност от

...
Серията от земетресения в Македония продължават. Има ли опасност от
Коментари Харесай

Проф. Емил Ботев от БАН: Затищие вещае силно земетресение

Серията от трусове в Македония не престават. Има ли заплаха от земетресения и в България? Появиха се и изявления на македонски медии, че единственият жив вулкан на Балканите, който се намира в западната ни съседка, може да се разсъни в резултат на земетресенията в региона на Охрид.

"Това, което се случва в Македония за нас не е такава вест. По-неприятното е, че имаме мъртвило на микросеизмичната интензивност в България. Това значи "затишие пред стихия ". Така разяснява в "България он еър " обстановката в западната ни съседка проф. Емил Ботев, шеф бранш "Сеизмология " към Геофизичния институт към Българска академия на науките.

По думите му това мъртвило може да значи, че някъде следва освобождение на напрежението, защото придвижванията в нашата страна не престават. "Не е обезпечено, че ще се случи скоро, сеизмолозите не можем да предвиждаме къде и по кое време земетресение може да бъде предстоящо ", изясни проф. Ботев.

По мотив изявленията на македонските медии, че вулканът в страната би могъл да изригне в резултат на серията от трусове, сеизмологът назова изказванията "просто журналистически спекулации ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР