Серия от тревожни публикации в социалните мрежи за евентуален потоп

...
Серия от тревожни публикации в социалните мрежи за евентуален потоп
Коментари Харесай

След като оправи Царево, лидерът на Промяната Емил Пейчев пое и Приморско

Серия от тревожни изявления в обществените мрежи за възможен потоп от непочистено речно корито, се оказаха погрешни

Общественикът, общински консултант и водач на „ Промяната ”, към този момент неведнъж и претендент за народен представител от същата партия Емил Пейчев от Царево , наподобява към този момент е решил проблемите на своята локална общественост и е подхванал  прилежащата – Приморско. От известно време той разгласява изказвания в обществената мрежа Facebook, че това, с което се е заел, с цел да стане животът на проморчани по-сигурен и екологичночист имало „ мигновен резултат ”. Става дума за фундаменталната тематика с  „ непочистеното ”, съгласно Пейчев,  корито на река Ропотамо, за което той получил сигнал персонално от будни жители. Които търсят него за помощ, вместо да се извърнат към общинската администрация.

Общественикът, чието име за една година се замеси в , споделя, че поданици на село Ново Паничарево са се свързали с него , с цел да му оповестят, че речното корито не е почиствано от цели 8 години – от 2014 година, а край реката са ситуирани къщите и дворовете им и те се наводняват при всяко снеготопене в края на зимата.

„ Няма да ви представям всички бюрократични и документални детайлности, само че с две думи направих това, което би трябвало да се направи – подадох сигнал до регионалната администрация, с който показах упованията на хората от Ново Паничарево, регионалният шеф да назначи инспекция на положението на речното корито и да разпореди, при потребност, почистването му в конфликтния сектор ”, рапортува Пейчев в своя персонален профил. По думите му, от регионалната администрация са реагирали стремително и специалисти от Басейнова дирекция са направили щателна инспекция, ведвага са изпратили наставление към Община Приморско за разчистване.

Пейчев разгласява и фотоси, на които се вижда тревиста околност, за която твърди, че е корито на река, само че не излиза наяве от коя дата са фотосите. Новината за " спасителя на Приморско от потоп " обикаля групите из ФБ с предизвестие, че и отвън акциите за избори, неговата битка за добруването на популацията ще е все по този начин поредна.
 Това са фотосите, оповестени от Емил Пейчев - къде са направени те и по кое време, не става ясно  Първата обява на Емил Пейчев, че блатодарение на него, институциите са се задействали и са издали наставление на Община Приморско
Това ли е истината обаче?  Ето по какъв начин реагира Община  Приморско в формалната си страница:

„ Речното корито на р. Ропотамо, което минава през с. Ново Паничарево, се почиства регулярно от Община Приморско за предварителна защита и отбрана на популацията. Не дават отговор на истината изказванията на господин Емил Пейчев – както за осемгодишно безучастие, по този начин и обстоятелството, че коритото на реката ще бъде почистено в резултат на подадения от него сигнал до Областния шеф.

В бюджета на Община Приморско за 2022 година са заложени средства за разчистване на речните корита в с. Ново Паничарево и с. Ясна поляна. Участъците, които подлежат на разчистване, към този момент са обследвани и предоставени на компания реализатор, като до дни ще стартира почистването ” , написа в изказването.
 На фрагментите, оповестени от Община Приморско, се вижда тежка техника край Ново Паничарево, която почиства точно коритото на р. Ропотамо
В своята обява Пейчев не прецизира още и къде са направени оповестените от него фрагменти , а това е значимо, тъй като част от коритото на река Ропотамо и съответно в секторът, преминаващ през село Ново Паничарево, е държавен.

Флагман откри, че регионалният шеф проф.Мария Нейкова  фактически е издала заповед за разчистване на речните корита тези дни , само че тя обгръща всички общини, през които минават реки, а не съответно община Приморско .

В „ Басейнова дирекция ” има отчет от 19 септември т.г. – фактически по време на предизборната акция за последния парламент, в който ясно е разказано по кое време и къде е осъществена инспекция, по чие гледище.

Сигналът е подаден от мъж с букви В.Е. и не е Емил Пейчев (Е.П.).
 Предписанието към Община Приморско, издадено от " Басейнова дирекция " е от 19 септември - в разгара на предизборната акция, от някой си В.Е., който даже не е участвал на проверката
От данните излиза наяве, че от моста над р. Ропотамо в Ново Паничарево е осъществена инспекция на сектор от реката с дължина към 1 км. Установено е, че „ има съществуване на типична за сезона водна леща, храстовидна и дървесна растителност, която отчасти нарушава проводимостта на водния обект ” . Затова е издадено наставление на Община Приморско за обезпечаване на проводимост на реката, преминаваща през регулацията на с. Ново Паничарево и е даден краен период до 25 ноември 2022 година

Защо до тази дата? Защото от началото на декември в Странджа стартира да превалява сняг. За да се предотврати почистването на коритото в зимни условия и да се предпазят жителите на селото от евентуални наводнения при по-голям дебит на реката, поради снеговалежи, почистването на съответния сектор, който влиза в регулацията на община Приморско, би трябвало да се реализира преди този момент. Срокът е спазен и както става видно от отговора на администрацията по изявленията на Емил Пейчев, „ Участъците, които подлежат на разчистване, към този момент са обследвани и предоставени на фирма-изпълнител, като до дни ще стартира почистването ”.

От което излиза, че цялата шумотевица е преливане от пусто в празно и сухи тренировки за кметските избори следващата година. Но е необяснимо за какво сигурният претендент за кмет на община Царево се е трансферирал в Приморско.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР