Серия от тежки катастрофи, при които за по-малко от 12

...
Серия от тежки катастрофи, при които за по-малко от 12
Коментари Харесай

Серия от тежки катастрофи мобилизира и пътните полицаи в почивка за поредната акция

Серия от тежки произшествия, при които за по-малко от 12 часа починаха трима души, измежду които и дете, станаха причина управлението на Министерство на вътрешните работи да спре почивката на чиновници на пътна полиция и да изпрати всички екипи на пътя.

" Ще бъдат мобилизирани от почиващите екипи там, където има концентрации на пътнотранспортни катастрофи, в тъмните елементи на денонощието ", разясни основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Ивайло Иванов, представен от пресцентъра на министерството.

Заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов той показа новият обединен координационен център, в който дружно ще работят чиновници на полицията, пожарната, Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " и организация " Пътна инфраструктура ". Поканата за представянето му пристигна изненадващо, макар че работи от няколко дни, като нищо чудно и то да е било " форсирано " от поредицата произшествия, с цел да се види, че ограничения се взимат. Центърът е следващата нова конструкция, която би трябвало да постави завършек на войната по пътищата, откакто доскоро повече от години беше основана и Национална организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".

Активността на Министерство на вътрешните работи идва няколко часа, откакто министър председателят Бойко Борисов, предизвикан от журналистически въпрос нервно разгласи, че страната прави всичко допустимо да се оправи с тежките произшествия. " По пътищата са изкарани спомагателни сили, има камери, формираните актове са скочили в пъти, в пъти, в пъти. Не мога да сложа полицай на всяка дупка и на всеки, които не желае да съблюдава закона. Ако наситим всичко с полиция, ще кажете, че ви направляваме. И обществото би трябвало да упражнява надзор ", реагира министър председателят на въпрос, за какво отново има тежък пътен случай с деца.

Всъщност, на процедура пътните служители на реда ще организират редом две акции, откакто до 15 декември е в ход такава за инспекция за алкохол и опиати по линия на Европейската мрежа на службите на " Пътна полиция " (TISPOL). Поглед още малко обратно във времето демонстрира, че в действителност акциите на Министерство на вътрешните работи не са спирали.

През целия месец ноември ходя акция " Зима ", която трябваше да ревизира подготовката на водачи, пешеходци и колоездачи за зимния сезон. В края и беше регистрирано, че глобените са доста повече от предходната година. На 3 декември се организира 24 часова интервенция против паркирането на инвалидни места.

На 7 и 8 декември вървеше акция " Студент ", която също беше регистрирана като сполучлива, защото не се било стигнало до нито една тежка произшествия с присъединяване на студенти.

Към днешна дата обаче мотив за оптимизъм няма. " Констатирахме усложняване на пътнотранспортната конюнктура – тежки произшествия със починали деца в столицата, възходяща наклонност на броя на убитите през последните два дни. Това ни накара да вземем спомагателни ограничения, да се разпоредят съответни интервенции във връзка с пътнотранспортните катастрофи в страната, да включим спомагателни екипи с сътрудници, които сега почиват, заключи министър Младен Маринов на брифинга в Координационния център за пътна сигурност.

Главен комисар Ивайло Иванов разясни, че целият управителен състав, в това число на равнище шеф и заместници, ще правят разбори и инспекции. " Защото тази обстановка по пътищата би трябвало да спре ", акцентира Иванов. Той заяви, че от началото на годината са станали 6413 тежки ПТП-та с 594 жертви и повече от 8000 ранени.

Младен Маринов се опита да парира чувството, че се работи на пожар. " Традиционно по празниците постоянно са се взимали превантивни ограничения, в този момент дейностите ще бъдат изпреварващи. В страната по празниците ще има засилено полицейско наличие ", сподели той.

Новият координационен център

Той употребява мотива да запознае представителите на медиите с работата на центъра и акцентира, че концепцията за основаването му е на едно място да работят институциите, които имат отговорности както към пътната инфраструктура и контрола на пътя, по този начин и на тези които издават съответните документи и разрешителни. Идеята е да се получава бърза информация, да има координирани дейности, тъй като след пътен случай една бърза реакция може да понижи вредите от него.

 Министър Маринов и основният секретар Иванов в новия център.
© Пресцентъра на автосалона

Министър Маринов и основният секретар Иванов в новия център.

Вътрешният министър разясни, че в центъра се получават и сигнали за съответни промени на пътната конюнктура, в това число и подхванати строително-монтажни действия или наложени краткотрайни ограничавания. " В тези случаи сътрудниците от пътна полиция вършат връзка с териториалните служби, ревизира се дали са сложени съответни обозначителни знаци за надзор на придвижването. Идеята е с изключение на по най-бързия метод, всички виновни институции да работят и реагират редом и на момента ", сподели още основен комисар Ивайло Иванов.

Стаята на центъра разполага с монитори, на които в действително време се виждат всички пътни сектори в ремонт. При потребност или тапи обособените районни структури на Министерство на вътрешните работи ще изпращат спомагателни пътни служители на реда, съобщи " Нова телевизия ".

Вътрешният министър посочи, че центърът ще разполага с базата данни на всички институции. При сигнал на пътя ще може да се вижда дали водачът има нарушавания, дали е с годна брошура, дали е използвал алкохол. Гражданите също могат да изпращат клипове със засечени извършители, които по-най-бързия метод да бъдат спрени от пътните служители на реда. Цялата информация ще се подава навреме и на министъра.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР