Сериозно разместване на върха в класацията за най-големите икономики. Очаква се

...
Сериозно разместване на върха в класацията за най-големите икономики. Очаква се
Коментари Харесай

Германия измести Япония като третата най-голяма икономика в света

Сериозно разбъркване на върха в класацията за най-големите стопански системи. Очаква се Германия да измести Япония и да се трансформира в третата по величина стопанска система в света през 2023 година, подкрепена от отслабването на японската йена по отношение на еврото и $, написа Bloomberg.

Последните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) правят оценка номиналния БВП на Германия на 4,43 трлн. $ тази година спрямо 4,23 трлн. $ за Япония.

Най-голямата стопанска система е Съединени американски щати с 27 трилиона $, следвана от Китай със 17 трилиона $.

Прогнозите са оповестени в миг, когато цената на йената се колебае към 160 йени по отношение на еврото и е покрай 33-годишното си дъно по отношение на $, което беше и повода за втора валутна намеса през октомври предходната година. За последно еврото се търгуваше на цена от 160 йени през август 2008 година

Слабостта на йената значително се дължи и на фундаментални разлики в паричната политика.

Федералният запас и Европейската централна банка покачиха лихвите си от извънредно ниските им равнища по време на пандемията, с цел да се оправят с инфлацията, а политиката на  Японската централна банка остана стимулираща, защото регулаторът се старае да ускори растежа на цените след години на дефлация.

Въпреки че се чака Федералният запас и Европейската централна банка да оставят лихвите на настоящите им нива на идните си срещи, прогнозите, че разноските по заемите ще останат по-високи за по-дълго време, евентуално ще запазят натиска върху йената. Срещата на Японската централна банка е идната седмица, като има спекулации за вероятни промени в контрола ѝ върху доходността по облигациите, само че се чака тя да постави завършек на негативните си лихви едвам следващата година.

Освен това данните регистрират по-стабилен напредък в Германия в дълготраен проект,

който ще затрудни управляващите в Япония, до момента в който разискват какво да включва последният им стопански пакет.

„ Вярно е, че капацитетът за напредък на Япония е намалял и остава слаб “, съобщи министърът на стопанската система на Япония Ясутоши Нишимура във вторник, запитан за прогнозите на МВФ. „ Бихме желали да си върнем позициите, изгубени през последните 20 или 30 години. Искаме да реализираме това посредством ограничения като идния ни пакет “.

Премиерът Фумио Кишида съобщи в понеделник, че пакетът от стопански тласъци включва удължение на енергийните дотации, мярка, ориентирана към облекчение на рецесията с разноските за живот, породена от най-силната инфлация в Япония от десетилетия насам. Той съобщи, че ще бъдат

подхванати и стъпки, които да обезпечат опазване на темпа на повишаване на заплатите, както и облекчение на налозите под някаква форма.

Данните на МВФ демонстрират още, че германците евентуално се усещат доста по-добре от японците. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Германия се чака да доближи 52 824 $ спрямо 33 950 $ в Япония.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР