Сериозно разклатените отношения между Москва и София може да получат

...
Сериозно разклатените отношения между Москва и София може да получат
Коментари Харесай

Радев сондира почвата за историческата среща на Борисов с Путин

Сериозно разтърсените връзки сред Москва и София може да получат нов подтик, предвиждат съветските медии във връзка идната през днешния ден среща сред президента Владимир Путин и българския министър председател Бойко Борисов.

Под заглавие " София желае да се оправдава в очите на Москва " се напомнят думите на българския държавен глава Румен Радев, посетил наскоро Руската федерация, че през последните седмици българското държавно управление е излязло от летаргията във връзка с Русия.

Това сочи по-специално отводът на София да експулсира съветски дипломати поради " случая Скрипал ". Причина е дефицитът на доказателства, че Русия е забъркана в отравянето на шпионина, отбелязва всекидневникът.

Според него обаче " дълги години " преди този момент София надали не е изпреварвала антируските начинания на Запада и се е показала като " обезсърчителен сътрудник ", проваляйки " три прекомерно значими плана, които са били взаимни с Русия - петролопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ " Белене " и газопровода " Южен поток ", отбелязва изданието. То напомня и случаите на опозоряване на монументи на съветски и руски бойци в страната.

И не щеш ли просветва нов поврат в двустранните връзки - Путин съзря във визитата на Радев " добър сигнал за обновяване на пълноформатните руско-български връзки " след над десетгодишно спиране, се споделя в публикацията на " Независимая газета ". Българският президент обаче има много едва въздействие върху вземането на основни стопански решения, припомня вестникът. Преговорите на Радев в Русия по-скоро сондираха позицията на Москва за вероятно възобновяване на съдействието в енергетиката в навечерието на визитата на премиера Борисов - общественик " с надалеч по-голяма тежест ", отбелязва вестникът.

Президентът Радев с парещ разбор за най-наболелите тематики у нас! Похвали Лиляна Павлова за… (ВИДЕО)

Газовата тематика още веднъж ще звучи на най-високо държавно ниво. Инициативата на България да се върне към концепцията за газопровода получи в Брюксел поддръжка от същите служители от Европейски Съюз, които едвам преди четири години предупреждаваха, че монополизмът е гибелен, имайки поради Русия, акцентира изданието.

Източник от българската делегация обяснил, че внезапната смяна в позициите на София и Брюксел се дължи значително на опасения във връзка непредсказуемото държание на Турция. От правилен стратегически съдружник на Запада и челен пост на НАТО Турция се трансформира в " шантажист на Европейски Съюз " по отношение на миграционната рецесия и стана надали не парий съгласно критериите на Съединени американски щати. И е изцяло евентуално в отговор на възможни западни наказания Анкара да блокира доставките на газ в Европа от Русия през " Турски поток ". Затова съгласно източника е било решено, че южната тръба към Европа е по-добре да мине през България, която освен това мечтае да стане нов газов хъб, написа всекидневникът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР