Сериозно поскъпване на таксите за издаване на лична карта, предлагат

...
Сериозно поскъпване на таксите за издаване на лична карта, предлагат
Коментари Харесай

Двойно увеличение на таксите: Искат личните карти да поскъпнат заради новите чипове

Сериозно повишаване на таксите за издаване на персонална карта, оферират от Министерството на вътрешните работи. Ако стане факт - документът за идентичност на младежите от 14 до 18-годишна възраст ще коства 21-ин, вместо досегашните 13 лв..

За пълнолетните и тези до 70 години - таксата става 30 лв. против 18 сега. Увеличение има и за хората с ТЕЛК над 50%. Идеята към момента се разисква.

Таксите за бърза и експресна услуга остават надлежно тройно или петорно на цената за елементарна поръчка. Така, пълнолетните ще заплащат 60 лв. за издаване на персонална карта до 3 дни и 150 за 8 часа.

От министерството на вътрешните работи изясняват - повода за нарастването е идната промяна на формата на персоналната карта с подобен, който е съдържа чип с биометрични данни.

В размера на таксите за издаване са включени разноските за материално-технически и програмни средства и за услуги, нужни за издаване на новата.

Издаването на първа персонална карта остава гратис. Хората над 70 година също няма да заплащат за документа за идентичност.

От Министерство на вътрешните работи изясняват още, че новите карти ще стартират да се издават след влизането на предложенията в действие и при техническа опция, само че би трябвало да е тази година.

След пускане издаването на персонални карти от новия пример да бъде прекратено издаването на персонални карти от настоящия пример.  Новите такси ще се събират единствено за издаване на персонална карта от новия пример.

С препоръчаните промени ще се постави край и на безсрочните документи. Ако те се одобряват - валидността за хората над 70 ще е 30 години.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР