Сериозни различия се отчитат и между българското и средноевропейското обществено

...
Сериозни различия се отчитат и между българското и средноевропейското обществено
Коментари Харесай

В ЕС изпращането на оръжия за Украйна е с най-голямо неодобрение сред българите

Сериозни разлики се регистрират и сред българското и средноевропейското публично мнение във връзка с войната в Украйна. Това е един от изводите на изследване на Евробарометър, извършено сред 23 октомври и 17 ноември измежду 1011 души у нас.

Руската инвазия в Украйна е припозната като опасност за сигурността на Европейски Съюз от 56% от българите. Този дял обаче е доста по-нисък от междинната стойност за Европейски Съюз (78%).

Едва 44% от сънародниците ни са съгласни с налагането на стопански наказания, до момента в който в Съюза този дял е съвсем 3/4 (72%). Резултатът в България е третият най-нисък измежду всички взели участие страни и вторият най-нисък в границите на Европейски Съюз.

Спирането на излъчването на държавни съветски медии през телекомуникационните оператори се поддържа от едвам 39% от българите и от 66% от жителите на Европейски Съюз. Предоставянето на статут на страна кандидат-членка на Украйна е подкрепено от 46% от българите, до момента в който приблизително за Европейски Съюз този дял е 61%.

Сънародниците ни демонстрират доста по-ниско равнище на единодушие с комплекса от ограничения, подхванати на европейско институционално ниво. Малко над половината от българите (53%) възприемат дейностите на Европейски Съюз като отбрана на полезностите на Съюза, до момента в който приблизително в Европейски Съюз това мнение се поддържа от 75% от жителите.

По-ниски от средноевропейските са равнищата на единодушие с даването на филантропична помощ (България -76 %; = Европейски Съюз - 89%; +1), с посрещането на бежанци в резултат на военните дейности (България -66 %;+2; Европейски Съюз - 84%; -2) и с даването на финансова поддръжка на Украйна (България - 52%;-2; Европейски Съюз - 72%; -3).

Евробарометър отбелязва, че финансирането на покупката и доставката на оръжие за Украйна продължава да е обект на остри вътрешнополитически разногласия у нас. Тази мярка на Европейски Съюз получава най-ниско равнище на утвърждение измежду българските жители (31%) в съпоставяне с всички останали страни членки (60%).

Продължаващият боен спор в Украйна провокира мощни терзания у европейците по отношение на сериозните му стопански последици за обособените страни, само че и за персоналното финансово положение на жителите. В България 78% от жителите считат, че войната в Украйна има съществени стопански последствия за стопанската система на страната им, а на приблизително европейско ниво този % е даже по-висок - 83%.

Проучването регистрира, че продължаването на войната в Украйна без ясна вероятност за мир и натрупването на проблеми в Европейски Съюз водят до появяването на задълбочаващи се разлики в оценките на ограниченията, подхванати от националните държавни управления.

Значително по-малък е делът на българите по отношение на приблизително европейските стойности, които считат, че руската инвазия е опасност за националната сигурност (България -56%, -2; Европейски Съюз -73%, -2). Много по-ниско е единодушието с изказванието, че следва да има понижаване на зависимостта от съветски енергийни източници в най-кратки периоди (България - 59%, -3; Европейски Съюз -81%, -1).

Над две трети от българите обаче са съгласни с нуждата от засилено съдействие на европейско равнище в региона на защитата (България - 66%; -2; Европейски Съюз - 79%; -1) и от съгласуване на покупките на въоръжение от страните членки (България - 65%; -1; Европейски Съюз - 77%; =).

Само 1/3 от сънародниците ни са задоволени от дейностите на държавното управление в отговор на съветската инвазия в Украйна. Това е най-ниският резултат, регистриран в Съюза, дружно с този в Кипър(България -32%, -3; Европейски Съюз -54%, =).

Одобрението на дейностите на Европейски Съюз е също по-ниско по отношение на средноевропейските равнища, само че стои доста по-близо (България -46%, -2; Европейски Съюз -57%, +1).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР