Сериозен ръст в търсенето на имотите и скок на цените

...
Сериозен ръст в търсенето на имотите и скок на цените
Коментари Харесай

Бум на търсенето на имоти в Пловдив

Сериозен растеж в търсенето на парцелите и скок на цените на жилищата в Пловдив. Хора от Южна България всеобщо вземат решение да влагат в жилища. Тези, които идват от Северна България, пък се оказват най-честите нови наематели, съгласно брокерите на недвижими парцели.

Голям жилищен комплекс в село Марково е известно още като пловдивския Бевърли Хилс. Тук ще има 4 жилищни корпуса с общо 80 жилището и 64 къщи. Пловдив е на път да изпревари София по брой на издадени позволения за строителни обекти на жилищни и бизнес здания. Толкова е напрегната обстановката на имотния пазар, че сега търсенето в пъти надвишава предлагането.

С развиването на новите индустриални зони Пловдив се трансформира в привлекателен център за доста хора от други краища на страната. Отделно голямото търсене на парцели ненапълно се дължи на към момента относително евтиното и налично банково кредитиране.

" Вследствие на което множеството хора избират да си купят апартамент, в сравнение с да живеят чартърен, защото вноската за погашение на жилището е много под вноската за наем ", съобщи брокерът Мирослав Язов.

Освен поради огромното търсене, цените на парцелите скачат нагоре и поради непрекъснатото повишаване на строителните материали, вследствие на инфлацията.

" За тази година покачването е някъде сред 18 и 20 %, което за другите типове градежи значи сред 50 и 100 евро на квадратен метър, единствено на строителната услуга. И в тази връзка много хора, които към този момент пък си бяха купили някъде парцели, взеха решение, че ще изчакат, взеха решение, че тази наклонност ще продължи и започнаха да си изтеглят жилищата от пазара. Вследствие на което за последните два месеца имаме едно непокътнато за цялата година търсене като размер, само че едно понижено предложение заради обстоятелството, че всички се надяват да изкарат още повече от продажбата на парцелите, които са си закупили и покупката на парцел, сега е сред 3 и 6 месеца ", добави Мирослав Язов.

Така нова наклонност е и все по-трудното намиране на парцели на зелено, т.е. преди да бъдат издигнати комплексите.

" Там строителните бизнесмени са малко в незнание какво ще се случи с цените на строителната продукция и се почнаха едни: ами в този момент е такава цената, другата седмица е такава цената, в този момент ще продаваме, в този момент няма да продаваме. И покупко-продажбите на зелено и те внезапно започнаха да понижават ", добави Мирослав Язов.

Надеждите, че през 2022 година цените ще тръгнат надолу или най-малко ще останат на сегашните си равнища, няма да се оправдаят, считат брокери, макар прогнозите за по-високи лихви на ипотечните заеми.

" Дали в този момент ще си купите на евтините лихви и скъпите цени, или след време на скъпите лихви и евтините цени, няма значение. На вас ви би трябвало, с цел да живеете, да го ползвате ", разяснява Мирослав Язов.

Огромното търсене и по-малкото предложение развива строителството в периферните зони на Пловдив и околните села. Радка оглежда жилище за фамилията си в прилежащото Марково.

Оказва се, че коронавирус пандемията е трансформирала търсенето на хората. Търсят се жилища с две-три спални, с цел да могат да си създадат стаи за децата, кабинети, хоум офис.

Едно от преимуществата на парцелите в периферията на Пловдив е гледката, която човек може да има от своя дом – прелестен аспект към Родопите, а и няма чак толкоз натоварено строителство в региона на жилищния блок.

Автор: Николай Райшинов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР