Сериозен ръст на цените на основни хранителни продукти от началото

...
Сериозен ръст на цените на основни хранителни продукти от началото
Коментари Харесай

Ръст на цените и в Русе - кои продукти са поскъпнали

Сериозен растеж на цените на съществени хранителни артикули от началото на месеца означават потребителите в Русе.

В сезона на зимнината цените на някои плодове и зеленчуци са скочили с близо 30%. Двойно повишаване се следи и на рибата в дунавския град. Според производители и търговци повода е в по-високите цени на газа, електрическата енергия и горивата.

По-високите разноски за развъждането на зеленчуци тази есен принуждават Йордан Цонев да вдигне и крайната цена на стоката си. Най-много се е покачила цената на пипера - 2 лева и 40 ст за кг.

 

" Спрямо предходната година може да се каже, че цените са към 20% нагоре, само че това е по отношение на разноските по производството, надници, осигуровки, тор, препарати. Всичко това е нагоре. Неминуемо по веригата се отразява и върху цената на стоката ", съобщи Йордан Цонев, производител от село Чилнов.

 

С до 40% по-скъпи на пазара сега са и плодовете. Килограм ябълки родно произвеждане коства 2 лева и 20 ст, а българската круша доближи 3 и 50. Стоката се оскъпява в допълнение и от надценката, която си поставят търговците.

 

" Това се е получило поради очакващите високи цени на тока, на водата, на транспорта. Просто за производителите съвсем нищо не остава. Оттам дават стоката по-скъпо, ние също качваме цените. Докато предходната година примерно ябълките му ги плащах на един лев, тази година той желае 1.80-2.00 лв. ", добави Нели Братоева, търговец.

 

Според търговците има и консуматори, които избират по-скъпата стока.

 

До три пъти повече плащаме за риба. Въпреки, че Русе е дунавски град, по-високата цена провокира сериозен спад на търсенето на рибни артикули.

 

" Ние бяхме град с най-голяма консумация на глава от популацията в русенска област преди време. Все по-рядко и все по-малко количество. Преди хората си купуваха да речем кг, в този момент потреблението е доста по-малка. Най -купуваната риба са дребните риби. Цаца, шпроти, тъй като са най-евтини. Около 20 лева за кг цацата, подготвена изпържена. Докато скумрията е 24-26 лева за кг. ", разяснява Неделчо Неделчев, притежател на рибен магазин.

 

С 10% е скочила цената и на свинското месо. Най-драстично обаче се оказва повишаването на сиренето и кашкавала.

 

Въпреки по-високите цени на някои хранителни артикули, търсене има, само че за сметка на количеството.

 

Хората са принудени да купуват най-необходимото за своята издръжка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР