Сериозен ръст на цените на храните отчита КНСБ. Синдикатът настоява

...
Сериозен ръст на цените на храните отчита КНСБ. Синдикатът настоява
Коментари Харесай

Заради високите цени: КНСБ иска 700 лв. минимална заплата, а за бизнеса това е „предизвикателство“

Сериозен растеж на цените на храните регистрира КНСБ. Синдикатът упорства за скоростно увеличение на приходите - минималната заплата да стане 700 лв. още от ноември, а от следващата година 764 лв..

Двуцифрен растеж на цените се следи при редица артикули, пресмятат профсъюзите. За година с 43% е повишена цената на олиото, а с 30 на 100 прасковите и дините.

Над 20 на 100 по-скъпи са зелето, аления пипер, доматите и краставиците. Морковите, брашното и картофите също са с двуцифрен растеж.
Снимка: btvnovinite.bg
Плавно повишаване има и при цената на хляба. За година повишаването при горивата също е доста, регистрират от КНСБ.

Плодовете и зеленчуците са най-малко една пета по-скъпи от предходната година пресмята Андрей Георгиев, до момента в който пазари. И с цел да обезврежда, доколкото е допустимо, резултата на инфлацията, има лична система.

„ Гледам да взимам по на едро, с цел да има смисъл. Например вместо кг картофи - взимам пет, ето сега взимаме пет кила картофи “, споделя Андрей.
Снимка: btvnovinite.bg
Прогнозите са, че повишаването ще продължи и в края на годината ще надвиши 6%.

За да бъде обезщетен растежът в цените, профсъюзите упорстват за приблизително нарастване на заплатите с 12,5 на 100, а минималната със 17,5 на 100.

„ Бизнесът може да си го разреши, тъй като бизнесът желае поддръжка по мярката 60:40 и ние поддържаме. Бизнесът желае поддръжка за растежа на цените, когато бизнесът желае, би трябвало да бъде взаимен, не може да има единствено поддръжка без нищо да даваш “, разяснява Любослав Костов, шеф на Института за синдикални и обществени проучвания към КНСБ.
Снимка: btvnovinite.bg
Работодателските организации пък регистрират, че на фона на високите цени на електричеството и природния газ, за част от компаниите нарастването на минималната заплата, която движи нагоре и по-високите хонорари, ще бъде предизвикателство.

„ Повече разноски за труд, по-малко разноски за вложения за обновяване за компаниите, които се пробват да се развиват, някои ще имат, някои няма да имат! “, споделя Мария Минчева от БСК.
Снимка: btvnovinite.bg
А Андрей пресмята, че с цел да компенсира инфлацията, ще му трябват сред 200 и 300 лв. нарастване на заплатата.

„ Надявам се да стане, само че не чакам, като виждам по какъв начин се развиват нещата в страната – всичко нараства – ток, вода, газ, заплатите стоят на една място! “, споделя мъжът.

Синдикатите упорстват и линията на беднотия да бъде увеличена до 460 лв. и през нея да се изчислят всички заплащания за обществено подкрепяне на уязвимите групи на фона на инфлацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР