Сериозен недостиг на стоматологични сестри, отчитат зъболекарите в страната. За

...
Сериозен недостиг на стоматологични сестри, отчитат зъболекарите в страната. За
Коментари Харесай

Недостиг на стоматологични сестри - разкриват училищни паралелки

Сериозен дефицит на стоматологични сестри, регистрират зъболекарите в страната. За да се запълни тази липса, специалността " Асистент на лекаря по дентална медицина " към този момент се учи освен в професионалните центрове, само че и в междинното обучение.

В учебно заведение " Цар Симеон Велики " в Пловдив ще бъде разкрита четвъртата сходна паралелка в страната.

Идеята в учебното заведение да се приготвят дентални асистенти се родила още преди 15 години, само че едвам в този момент влиза в държавния проект – банкет за региона за идната образователна година. Приемът за специалността " Асистент на лекаря по дентална медицина " е след 7-и клас.

Подготвят и материалната си база за новата компетентност. Старият стоматологичен кабинет в учебното заведение следва да се реновира. Имат и извоюван план за построяването на стем кабинет и лаборатория.

Но въпросът с преподавателите към момента е под въпрос, макар че учебното заведение към този момент има подписан контракт с частен дентален център, където ще се организират и практическите занимания.

Факултетът по дентална медицина към този момент има собствен Център за професионално образование, където преподават същата компетентност.

Съгласно държавния учебен стандарт " Асистент на лекаря по дентална медицина " е трета степен на професионална подготовка с хорариум от 960 часа.

Обучението продължава от 8 до 12 месеца, а в учебно заведение профилираните предмети ще се учат в 11-и и в 12-и клас.

Автор: Деница Торньова


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР