Сериозен недостиг на платина може да бъде регистриран през 2023

...
Сериозен недостиг на платина може да бъде регистриран през 2023
Коментари Харесай

Прогнозират недостиг през 2023-а на този благороден метал, който сега е в излишък

Сериозен дефицит на платина може да бъде регистриран през 2023 година, написа Reuters, базирайки се на прогнозата на Световния съвет по вложения на пазара на платина (WPIC).

Платината, спадаща към благородните метали, се употребява при производството на каталитични конвертори за коли, също и за бижута и индустриални артикули. Експертите предвиждат, че търсенето на този метал през 2023 година ще нарасне с 19% до 7,77 милиона унции, което е най-високото равнище от 2020 година.
 Как производителите на коли намалиха цената на платината
Как производителите на коли намалиха цената на платината

До края на 2021 година цените на платината ще продължат да се двоумят на настоящето равнище - към 1000 $ за унция

Прекъсванията на електрозахранването и работата по поддръжката на предприятията за рандеман на платина в Южна Африка - най-големият производител на този метал - ще доведат до ограничавания в предлагането, считат от WPIC.

Дефицитът на интернационалните пазари на платина през идната година може да стигне 303 000 унции, прецизират специалистите от WPIC.

През тази година обаче се следи известно свръхпредлагане. А търсенето подтиква автомобилната промишленост - с цел да спестят пари, производителите заменят паладия с по-евтината платина.

Дефицит се предвижда и за още един метал. Глобалното търсене на сребро през тази година се чака да нарасне с 16% до 1,21 милиарда унции. В резултат на това, дефицитът е допустимо да стане рекорден за няколко десетилетия, предвиждат от The Silver Institute.
 Какво води до невиждания от десетилетия недостиг на сребро в света
Какво води до невиждания от десетилетия недостиг на сребро в света

Благодордният метал не е бил в сегашната си позиция много отдавна
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР