Сериозен напредък бележи подкрепената от Русия сирийска армия в последния

...
Сериозен напредък бележи подкрепената от Русия сирийска армия в последния
Коментари Харесай

Ще има ли руско-турска война в Сирия?

Сериозен прогрес бележи подкрепената от Русия сирийска войска в последния бастион на терористи и бунтовници в Идлиб,
От своя страна, Турция прави непрекъснати гръмки изказвания, че „ търпението ѝ изтича " и стартира нова акция в района.  През последните дни тя разпростра няколкостотин единици военна техника в Идлиб, укрепи съществуващите и сътвори нови пътни блокове, основно в северната част на провинцията.
Президентът на Туция Реджеп Ердоган показа на Дамаск ултиматум - да се отдръпна до началните позиции по границите на зоната, контрактувани в Астана и Сочи преди края на февруари, или в противоположен случай „ той ще отговори със мощ “.
Това от ден на ден ускорява безпокойствие, че обстановката се развива в рискова посока и може да докара до съвсем нова „ руско-турска война “ в Сирия.
Не е изненадваща позицията на Съединени американски щати, които макар личните си проблеми с Турция, показват " цялостна взаимност " с турските дейности в Идлиб. Неслучайно в Анкара идва специфичният представител на Съединени американски щати за Сирия Джеймс Джефри.

Въпреки изказванията, че Москва и Дамаск нарушават споразуменията за преустановяване на огъня в тази зона, до момента в който те сякаш прецизно се придържат към тях, турските водачи несъзнателно признаха, че не извършват споразуменията.
Само ден преди убийството на 8 турски бойци в Идлиб, пенсионираният военачалник Некат Еслен предизвести вземащите решения за опцията за сходно нещо.По думите му събитията в Идлиб затрудняват връзките сред Русия и Турция, тъй като последната не е изпълнила своята част от дадените обещания в Астана. Анкара, да вземем за пример, не разоръжи бойците от терористичната група „ Хаят Тахрир аш-Шам “ (KHT).

Тя също не трансферира, макар че беше дадено, на Дамаск, секторите от основните пътища на Сирия М5 (Дамаск - Алепо) и М4 (Латакия - Алепо), минаващи през Идлиб. При това състояние, каквото и да е икономическо възобновяване в Сирия, в това число възстановяване на ситуацията на бежанците, чиято орис постоянно се употребява за задачите на Турция, е извънредно мъчно.

На всички руско-турски договаряния за помирение от последно време, в това число на 8 февруари в Анкара, турците непрестанно желаят закъснение, с обещания да изпълнят обещанието си, само че са помръднали нито една крачка.

За Турция обаче разгръщането на огромни военни дейности наподобява не е от изгода. Според изследване на MetroPOLL утвърждението на президента Ердоган измежду турските жители е паднало до най-ниското равнище от октомври 2018 година до 41,9%.
Според някои специалисти, които се базират на източници от най-високите военни кръгове на Турция, съществуват неразкрити съглашения, коит в този момент се ползват. Според тях в Сочи може би ставало въпрос за 32-километрова буферна зона по цялата граница на Турция. Следователно, проекцията му към Идлиб към този момент допуска прехода на южната част на провинцията към контрола на Дамаск.
Анкара твърди, че това може да се реализира с мирни средства и пое избрани отговорности, само че не направи нищо, оставяйки Москва и Дамаск без различен избор, с изключение на да употребяват силовия вид.

Отбелязвайки края на февруари като крайния период за връщане на Дамаск към първичните си граници, след което тя е подготвена да твърди, че употребява мощ, Анкара е по-вероятно да приказва за периода, в който съгласно нея актуалната интервенция на САА би трябвало да завърши.
Това показват и турски специалисти, които считат, че в случай че се съди по темповете на придвижване на сирийската войска, до края на февруари Анкара няма да има опция да изиска от Дамаск връщане към границите, които тя назовава „ сочински “.
Все още не е изцяло ясно къде ще спре САА. Сирийската войска извърши минималната задача, като освободи съвсем изцяло автомагистралата М5 от Дамаск до Алепо, където не беше освободен единствено дребен, само че значим сектор в град Хан Асал.

The Turkish military openly assists Al Qaeda and the rats, targeting SAA positions west of Aleppo, in preparing a rat offensive to government positions west of the city. More https://t.co/efbVXMcr8S
— Y.N.M.S (@ynms79797979) February 12, 2020
Освобождението на Хан Асал е значимо и за Русия, защото там е главната база на останалите наемници в Сирия от „ Кавказки емират “ (към 2000 души). Може да се допусна, че след освобождението на Хан Асал, основното нахлуване на САА ще бъде ориентирано по автомагистрала М4 от град Серакиб до град Джиср ал Шугур, където бойци от „ Ислямска партия на Туркестан “ са се укрепили (към 2500). Връщането им в родината също е нежелано.
При триумф се образува самобитен " великански котел " в южната част на провинция Идлиб, чието разчистване ще изисква старания и време за сирийската войска.  
В същото време, по други граници на Сирия в североизточната част (т. нар. Рожава) от дълго време е настъпила задача, която може до известна степен да сплоти Анкара и Дамаск. Тук американците, дружно с кюрдите, последователно си възстановяват позициите.Турските специалисти показват, че за Турция обстановката в тази област е доста по-важна, в сравнение с в Идлиб.

Ситуацията в Сирия наподобява като сложен за решение ребус, в който всяка от Великите сили гони своите ползи. Освен явните сделки, може да се допуска че има и секрети съглашения и много " политическа игра` зад кулисите.

На този стадий разновидността да има пълномащабна война сред Русия и Турция, не наподобява доста евентуален. Трябва да се има поради обаче, че съветските и турските ползи във връзка с Сирия се изключват взаимно и " меренето на сили " надали ще завърши толкоз бързо. Освен значимите от стратегическо значение зони, войната в Сирия дава опция и за експериментиране на въоръжението на страните в спора. За най-голямо страдание, това се случва на гърба на изстрадалия сирийски народ, който безпардонно е именуван " окупатор " на личната си територия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР