Септември идва с удар по джоба. 20% скок на храните

...
Септември идва с удар по джоба. 20% скок на храните
Коментари Харесай

Ударно поскъпване през септември: 20% скок на храните

Септември идва с удар по джоба. 20% скок на храните се чака поради повишаването на тока.

Първи ще нарастне хлябът. Цената му шоково ще се вдигне с 20%, разясняват от Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в област Добрич. От Съюза на хлебарите се притесняват и от идни банкрути в сектора. С нарастването на цената на тока с над 100%, както и на брашното с още 20%, обстановката за хлебопроизводителите е доста напрегната, споделя ръководителят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов, съобщи БНР.

„ Всичко това води до едно нарастване от порядъка на 20-25% и на цената на създаваните от нас произведения. Ако не създадем тази стъпка, просто би трябвало да затваряме “, предизвестява той.

Тошко Няголов допуска, че цената на хляба в комерсиалната мрежа ще доближи цена от 1,50 лева,като в нея ще бъде планувано и наложителното нарастване на заплатите на работещите в сектора, защото те са надалеч от междинните за страната. По думите му огромна част от притежателите на дребни фурни са обезпокоени от идни банкрути до края на тази година.

Цените на съществени хранителни артикули са се повишили доста през последната година. По данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите при зеленчуците скокът е сред 14% за чушките до 55% за краставиците. Морковите са поскъпнали с 32%. Поевтиняване с 10% има при доматите. Сериозен е растежът в цените на олиото - 54%. При брашното, което дефинира и цената на хляба, той е 13%. Яйцата са поскъпнали с 6%, а сиренето - с 8%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР