Сепаратистката коалиция Билду отбеляза исторически успех на регионалните избори в

...
Сепаратистката коалиция Билду отбеляза исторически успех на регионалните избори в
Коментари Харесай

Сепаратисти постигнаха исторически успех на изборите в Страната на баските

Сепаратистката коалиция " Билду " означи исторически триумф на районните избори в испанската самостоятелна област Страната на баските, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

При преброени към 95% от гласовете алиансът, който се застъпва за самостоятелност на района в Северна Испания, печели 27 места, което е с шест повече от последния избор през 2020 година.

Сепаратистите обаче ще останат в съпротива, защото нощес стана ясно, че ръководещата коалиция сред центристката Баска националистическа партия (БНП) и Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) на премиера Педро Санчес ще резервира властта си.

След преброяването на множеството гласове БНП получава 27 места, което дружно с 12-те места на ИСРП ще даде на ръководещата коалиция безусловно болшинство от 39 от общо 75-те места в Народното събрание във Витория.

Подобно на " Билду ", в чиито редици има някогашни членове на разпуснатата терористична организация ЕТА, БНП също се стреми към по-голямо самоопределяне на района от централното държавно управление в Мадрид, само че методът ѝ не е толкоз коренен.

Групировката ЕТА (Euskadi Ta Askatasuna - Страната на баските и свобода), е учредена през 1959 година В продължение на десетилетия тя се бори за самостоятелна Страна на баските, като прави към 3000 набези, при които умират 857 души, а 2600 са ранени. ЕТА приключи въоръжената си битка през 2011 година, а седем години по-късно съобщи, че се саморазпуска.

Понастоящем Страната на баските е една от най-проспериращите самостоятелни общности в Испания.

Миналия месец стана известно, че двойка (от друг пол) някогашни бойци на ЕТА разделят една и съща килия в затвор в Северна Испания - обстановка, която провокира " неразбиране " и " отвращение " измежду Асоциацията на жертвите на тероризма, съобщи Франс прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР